Skip to content
" "
Puterea Știrilor Video

Cât de periculos este coronavirusul din China pentru România. Iulian Fota: Trebuie să înțelegem că acesta este un risc permanent

psnews.ro

Analistul de politică externă Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, a declarat că riscul să apară și în România cazuri de coronavirus este „scăzut”. „România are un mare avantaj: noi nu avem zboruri directe cu China. Toate zborurile sunt prin intermediari, opri aceștia constituie un filtru foarte bun”, spune analistul.

Invitat miercuri la emisiunea ”Puterea Știrilor”, Iulian Fota a adăugat că se așteptă ca „într-o lună, două, lucrurile să intre sub control și ca răspândirea acestui virus să scadă”.

" "

„Nu mă aștept să fie o amenințare directă pentru noi ceea ce se întâmplă în China. România are un mare avantaj: noi nu avem zboruri directe cu China. Toate zborurile sunt prin intermediari, opri aceștia constituie un filtru foarte bun. Oamenii acre vin în România și pe care îi ținem sub observația nu au venit direct din China. Au venit cu legătură și deja ei acolo sunt verificați. Pentru România, riscul de epidemie este unul scăzut. Poate e mai crescut decât SUA, pentru că ei au un ocean între ei și China, dar nu e atât de mare cum este pentru Hong Kong, Thailanda, țările care sunt apropiate”, a precizat analistul.

Iulian Fota susține însă că, ”pe de altă parte, trebuie să înțelegem că acesta este un risc permanent”.

”Ne vom confrunta cu el și în următorii ani. Aici este vorba și de biologie, de natură. Nu prea ai cum să lupți împotriva naturii. Nu poți decât să o înțelegi și vedeți că deja e la un pas să fie identificat corect. Înțeleg că deja sunt perspective de vaccin, ceea ce înseamnă un pas mare înainte. Ca să vă dau un exemplu, la SARS vaccinul a venit după 20 de luni după ce s-a declanșat epidemia. Acum deja vorbim de 3-4 luni. De la epidemie la epidemie am învățam, am pus procedurile la punct. În România mai sunt niște lucruri de făcut. Noi încă nu am reușit să salvăm amărâtul acela de Institut Cantacuzino, care este extrem de important. Eu mă aștept ca într-o lună, două lucrurile să intre sub control și ca răspândirea acestui virus să scadă”, a declarat Iulian Fota, la Puterea Știrilor.

Bilanţul epidemiei, din ce în ce mai sumbru: 132 de morţi şi 5974 de cazuri confirmate

Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat miercuri dimineață că 132 persoane au decedat în urma epidemiei cu noul coronavirus, iar alte 1.459 de cazuri au fost confirmate, astfel că numărul total a ajuns la 5.974. Bilanțul anterior, comunicat marți dimineață, indica 106 de decese și 4.515 de cazuri.

Se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în alte țări: Statele Unite, Arabia Saudită, Singapore, Thailanda, Nepal, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.

Noul coronavirus, depistat inițial în orașul Wuhan, este contagios și în perioada de incubație – înainte de apariția simptomelor, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspândirii bolii, potrivit oficialilor chinezi.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *