Skip to content
Opinii & Analize

Cât de posibilă și cât de eficientă ar fi testarea la nivel național?

Inquam Photos / George Calin

Guvernul României pregătește o testare la nivel național pentru coronavirus, dar această măsură este învăluită în mituri. Este posibilă și eficientă testarea în masă a populației?

Chiar dacă multe state din lume au vorbit despre testarea în masă a populației, statisticile arată că nimeni nu a reușit așa ceva și s-au concentrat pe cazurile cu simptome sau zonele de risc. Testele au vizat persoanele în risc și, în unele situații, nici măcar pe acestea.

La nivel mondial, Germania are cel mai eficient sistem de sănătate pentru a combate pandemia coronavirus. Dar la nivelul țării, au fost efectuate 2,7 milioane de teste, potrivit datelor worldometers.info. Germania are o populație de 80 de milioane de cetățeni, ceea ce înseamnă că 3% au fost testați pentru coronavirus. În niciun caz nu se poate spune că a fost o testare la nivel național.

Italia – cel mai afectat stat european – a făcut 2,5 milioane de teste, la o populație de 60 de milioane de locuitori, reușind să testeze peste 4% din populația țării. Italia a aplicat testele serologice, la care vrea să apeleze și Guvernul României, dar fără să fie eficiente în lupta cu coronavirus. Testele serologice nu au adus un mare progres, ci sunt doar o soluție foarte puțin frecventă.

Statele Unite ale Americii au efectuat cele mai multe teste la nivel mondial, peste 9,5 milioane, la o populație de 330 de milioane de cetățeni. Cu un sistem medical performant, SUA a testat circa 3% din populația țării. Americanii au început testarea mult mai târziu decât italienii sau germanii.

Coreea de Sud care se lăuda cu testarea masivă a efectuat, până azi, doar 668.000 de teste, puțin peste 1% din populația țării (51 de milioane de locuitori).

În aceste condiții, va fi posibilă testarea la nivel național în România? Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a spus că în iunie „va începe un studiu în care vor fi testate persoane din toate județele. Numărul celor testaţi va fi diferit în funcţie de numărul de cazuri, de numărul de decese, de numărul celor din ATI din fiecare judeţ. Se vrea o evaluare a primului val de pandemie, dar și o pregătire pentru ceea ce va urma din toamnă”, arată stirileprotv.ro.

Cine va fi testat, rămâne încă un mister. Câte teste în fiecare județ, pe ce criterii vor fi aleși cei testați și mai ales în ce laboratoare vor fi făcute testele, sunt alte mistere. De asemenea, Primăria București încurajează cetățenii să se testeze, dar este aceasta cea mai bună soluție? Gabriela Firea a declarat că nu vor fi criterii de testare.

Testarea în sine nu are niciun efect de oprire a pandemiei dacă nu e însoțită de măsuri de distanțare socială și dacă nu se concentrează pe zonele cu risc, acolo unde există deja persoane infestate. Testarea fără simptome, la persoane care nu au intrat în contact cu oameni confirmați cu coronavirus, nu va face decât să aglomereze laboratoarele spitalelor/centrelor medicale și să neglijeze afecțiuni mult mai grave și mai agresive. Testarea la nivel național nu trebuie să ducă la blocarea laboratoarelor doar pentru coronavirus, căci în cazul acesta apare riscul de a muri de afecțiuni mult mai grave ce puteau fi depistate prin analize.

România a testat până în prezent, după 2 luni de stare de urgență, mai puțin de 1,5% din populația țării, având 256.000 de teste la nivel național. Numărul cazurilor depinde foarte mult de modul în care sunt efectuate testele.

Testarea în masă este un mit deoarece țări mult mai puternice nu au reușit acest lucru. Testarea la nivel național, anunțată de Guvernul României, trebuie să se bazeze pe criterii clare pentru a selecta pacienții testați. Numai că până acum, au avut prioritate mulți privilegiați precum parlamentarii, episcopii sau președinții de Consilii Județene. În timp ce medicii de la spitalul Gerota, din București, au așteptat o săptămână pentru a fi testați după ce intraseră în contact cu un pacient infestat cu coronavirus.

1 comentariu la “Cât de posibilă și cât de eficientă ar fi testarea la nivel național?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *