Skip to content
Politică

Cât de posibile sunt anticipatele după desemnarea lui Orban premier. Sociologul Dan Jurcan: Acest scenariu ar putea fi pus în pericol prin proceduri parlamentare

Captură DIGI 24 TV
" "

Versiunea lui Orban cum că PSD a intrat în jocul moțiunii și a făcut un pas către anticipate este corectă, crede sociologul Dan Jurcan. Acesta a precizat în exclusivitate pentru PSNews.ro că este foarte posibil ca președintele Iohannis să îl nominalizeze de două ori pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, forțând astfel anticipatele.

“Teoretic, anticipatele sunt posibile. Practic, rămâne de văzut cât de probabil e ca posibilul să devină realitate. Interesele actorilor politici sunt divergente pentru un astfel de scenariu.

" "
" "

PNL, estimat la o cotă de peste 40% în intenții de vot, ar fi principalul beneficiar al alegerilor anticipate. De aceea, versiunea lui Orban cum că PSD a intrat în jocul moțiunii și a făcut un pas către anticipate este corectă. Altminteri, fără o majoritate în Parlament, Orban era condamnat să urmeze calea unei guvernări limitate de o legislație ce operaționaliza mai mult promisiunile electorale ale fostei guvernări PSD, fiind obligat astfel să se împrumute și să se dovedească, în final, ca incapabil de o reformă reală. Un an blocat în libertatea de mișcare și decizie politică ar fi un risc serios de erodare în percepția propriului electorat, dar și de revenire a PSD. Ori PNL și președintele Iohannis vor pentru următorii 4 ani un PSD în opoziție și un PNL puternic. De aceea, e probabil să asistăm la o dublă nominalizare a lui Ludovic Orban și chiar la o dublă neacordare a încrederii de către proprii parlamentari, pentru a fructifica prin alegeri anticipate potențialul de încredere în PNL și a-l transforma în voturi”, a declarat Jurcan.

Sociologul a mai spus că anticipatele nu ar avantaja PSD, dar ar putea reprezenta o oportunitate pentru reconstrucția partidului după experiența Dragnea și Dăncilă.

„PSD a câștigat pe termen scurt o bătălie și a demonstrat că poate reveni. Alegerile anticipate nu l-ar avantaja pentru că ar ajunge în situația în care și-ar înjumătăți numărul de parlamentari și ar conta mai puțin în următorii patru ani, cu o intenție de vot ușor peste 20% . Pe de altă parte, ar fi o foarte bună oportunitate de reconstrucție de brand și de leadership după experiența Dragnea, Dăncilă. Cred că acolo părerile sunt împărțite și nu sunt convins că parlamentarii sunt foarte fericiți că trebuie să își scurteze mandatul.

În plus, PSD în opoziție poate juca la offside și poate sancționa PNL dacă nu onorează măririle de pensii din toamnă, dacă se împrumută prea mult sau dacă mărește taxele. Altfel spus, PSD mai poate crește numai în măsura în care PNL guvernează. De aceea, e posibil ca scenariul alegerilor anticipate să fie pus în pericol cel mai probabil prin proceduri parlamentare care ar permite intrarea alegerilor anticipate în termenul constituțional de 6 luni și, implicit, în imposibilitatea organizării acestora. Ar fi interesant să vedem și scenariul în care Orban ar fi votat de parlamentari PSD tocmai pentru a nu permite declanșarea alegerilor anticipate, deși e puțin probabil să vedem asta”, a mai spus sociologul pentru PSNews.ro

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *