Skip to content
Economie

Cât de rentabil este proiectul Romexpo pentru statul român. Mihai Daraban (CCIR): Se vor plăti 345 de milioane de euro anual, impozit pe profit

psnews.ro

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat că pentru proiectul major de investiţii de la Romexpo, care prevede transformarea zonei într-un amplu centru de expoziţii, conferinţe şi afaceri, s-a dorit colaborarea cu „un acționar 100% român”.

„În cei 30 de ani vom plăti anual 30 de milioane de euro taxe și impozite pe terenuri și clădiri. În varianta acestui proiect se vor plăti 1, 200 miliarde de euro, calcul făcut de o companie din Big 4 pe toate etapele de construcție. Este vorba de 345 de milioane de euro anual ca impozit pe profit. Suma aceasta depășește net valoarea de vânzare a terenului. Proiectul va atinge valoarea de 3 miliarde de euro.

Am ales compania Iulius Mall, pentru că am avut de la început criterii, să fie un acționar 100% român sau majoritar, și vreau să fie clar că am căutat entități care au creat dezvoltare urbană durabilă, unde s-a pus accent și pe spații verzi, pe locuri de petrecere a timpului liber”, a spus Daraban.

Acesta anunță, de asemenea, asocierea Camerei de Comerţ cu Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de malluri.

„Domnul Iulian Dascălu se numără printre cei care au corespuns acestor criterii: ce a făcut la Iași, la Cluj, la Timișoara, sunt lucruri care vorbesc de la sine, noi le-am vizitat și le-am văzut. Aș vrea să vă spun că domnul Dascălu este în discuție cu noi, nu de ieri de azi, vorbim deja de 3-4 ani de când discutăm pe marginea acestui proiect, iar dânsul a a participat și la întâlnirile generale, pentru că l-am chemat să discute cu adunarea generală a Camerei și să răspundă la toate întrebările de la membri.

Nu am ținut această relație exclusivă, și într-adevăr, la acea vreme, în 2017 colegii l-au întrebat ce și cum, iar când s-a pus problema ca terenul să nu fie zonă rezidențială a fost chiar de fașă cu domnul Dascălu. Maximum de transparență.

Statul român va avea de câștigat, bucureștenii vor avea un loc de petrecere a timpului liber. Nici la nivel european nu putem vorbi de investiții de o asemenea amploare”, a explicat președintele CCIR.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *