Skip to content
Coronavirus

Cât de sigur este vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani: Explicațiile medicilor

Inquam Photos/George Calin

Medicii Adrian Marinescu și Radu Țincu au explicat pentru PS News că, în urma studiilor clinice care s-au făcut în cazul vaccinului AstraZeneca, s-a descoperit că acesta poate fi administrat și persoanelor de peste 65 de ani.

Date insuficiente la începutul campaniei de vaccinare

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național „Matei Balș”, spune că la începutul campaniei de vaccinare nu existau suficiente date care să demonstreze că serul este 100% sigur pentru persoanele vârstnice.

„Compania producătoare nu avea suficiente date din studiile clinice astfel încât să fie niște concluzii clare. La fel se întâmplă și în cazul femeilor gravide, în cazul copiilor sub 16 ani, și la fel s-a întâmplat și aici. Neavând suficiente date au spus că mai bine să nu fie folosit pentru acea categorie de vârstă, iar acum au venit cu date suplimentare din studiile clinice pe care le aveau în derulare și au spus că până la urmă este aceeași eficacitate indiferent dacă persoana care se vaccinează are sub 55 de ani sau peste”, spune Marinescu.

De asemenea, acesta susține că în curând și cei cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani vor putea fi vaccinați cu AstraZeneca.

„Inclusiv Pfizer au studii clinice în derulare care se referă exact la această categorie de vârstă și probabil că vor trage această concluzie în curând că și cei între 12-16 ani pot fi vaccinați fiind un vaccin sigur pentru ei și cu o eficacitate similară cu ceilalți. Acum poate fi administrat indiferent de vârstă.

Este o veste bună, pentru că nu mai dispunem de multe doze de vaccin. S-au făcut multe comenzi care au depășit capacitatea de procesare. Producția nu mai face față și sunt acești timp de așteptare și e nevoie de alte variante virale. Să sperăm că vom avea curând și de la Johnson și alte vaccinuri”, afirmă medicul.

”Nicio doză de vaccin nu trebuie irosită”

De asemenea, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat pentru PS News că studiile clinice care arată ca vaccinul Astra Zeneca va putea fi folosit și pentru persoanele de peste 65 de ani erau necesare, campania de vaccinare fiind un ”test contra-cronometru”, iar populația lumii are nevoie de „vaccinurile care acum sunt în faze finale de aprobare cât mai rapid pentru că avem nevoie de suficiente doze”.

„AstraZeneca a pus pe piață vaccinul având studii efectuate pe o populație cuprinsă între 18 și 55 de ani. În mod normal, când ai studiile efectuate pe acest interval de vârstă nu ai cum să faci predicții despre ceea ce se întâmplă dacă vaccinul este administrat persoanelor de peste 65 de ani.

Studiul a fost publicat pe acest interval de vârstă. Cel mai probabil, vaccinul are eficiență și la persoanele de peste 65 de ani, doar că neavând aceste date, profesioniștii din  mediul sănătății nu au putut să facă o predicție despre modul în care va evolua vaccinul. AstraZeneca a venit cu această completare, chiar dacă inițial, cât a fost inițiat studiul clinic, erau incluse persoane între 18 și 55 de ani, deja în această perioadă sunt mulți pacienți care au peste 55 de ani.

Eu cred că acolo a fost un deficit în momentul în care s-a proiectat grupul de studiu clinic care nu au luat în calcul faptul că trebuie să includă și persoanele cu vârsta peste 55 de ani pentru că altfel va fi greu să susțină recomandarea pentru vârsta respectivă.

Noi avem astăzi o medicină bazată pe dovezi, dar dacă acestea nu există, nu înseamnă neapărat că el nu este eficient, însă înseamnă că noi avem nevoie de dovezi pentru a arăta eficiența vaccinului pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani.

Noutatea este că, cel mai probabil, în perioada următoare, majoritatea țărilor vor recomanda, pe baza datelor actuale, administrarea vaccinului și la persoanele de peste 55 de ani”, spune medicul.

Acesta a subliniat faptul că nicio doză de vaccin nu trebuie pierdută, astfel încât vaccinurile să fie suficiente pentru toată populația lumii.

„În momentul în care majoritatea țărilor au ajuns în punctul în care trebuie să vaccineze populația generală este esențial să folosim toate vaccinurile aprobate la cea mai mare eficiență. Trebuie folosită orice doză.

Este necesar ca vaccinurile care acum sunt în faze finale de aprobare să fie aprobate cât mai rapid pentru că avem nevoie de suficiente doze pentru populația generală, iar campania de vaccinare este un test contra-cronometru.

Noi trebuie să realizăm vaccinarea într-un timp scurt, pentru că riscul de a apărea iar variante virale care să nu mai răspundă vaccinurilor actuale să nu mai existe permanent. Dacă ratăm acest interval de timp este posibil să nu mai avem vaccinuri care să aibă eficiență împotriva unei variante mutante care poate să apară. De aceea cred că este esențial că în următoarea perioadă să folosim dozele pe care le avem fără să nu pierdem niciuna dintre ele și fără să limităm accesul unor grupe populaționale la un anumit tip de vaccin”, spune Țincu.

Vaccinul împotriva covid-19 dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford poate fi administrat personelor în vârstă de peste 65 de ani, a anunţat miercuri Comitetul de experţi în vaccinuri al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)

1 comentariu la “Cât de sigur este vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani: Explicațiile medicilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *