Skip to content
Sănătate

Cât de sigur este vaccinul Johnson&Johnson, obținut prin aceeași tehnologie ca AstraZeneca: Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Twitter
" "

Contactat de PS News, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, e explicat diferențele dintre vaccinul american Johnson & Johnson și restul vaccinurilor anti-Covid-19 autorizate în Uniunea Europeană.

„În primul rând avem nevoie de cât mai multe variante care să fie autorizate pentru că ne trebuie mai multe doze pe mapamond. Acest lucru este valabil și pentru România: ne trebuie mai multe doze pentru a vaccina într-un timp mai scurt. Aici lucrurile sunt simple, dacă vine și Johnson vom avea patru variante de vaccin autorizate în acest moment la nivelul Uniunii Europene: două sunt în varianta tehnica ARN mesager, Pfizer BioNTech și Moderna, și două sunt cu varianta clasică, AstraZeneca și Johnson & Johnson. Varianta clasică înseamnă că este un virus atenuat, un adenovirus. Este aceeași tehnică folosită și în cazul vaccinului de la AstraZeneca.

" "
" "

Principiul este același, răspunsul imun și obținerea de anticorpi neutralizanți din partea organismului. Intervalul de timp diferă, fiind un interval mai lung până în momentul în care avem anticorpii pentru că sunt niște mecanisme care se desfășoară pas cu pas. Profilul de siguranță este unul bun și, în plus, diferența între AstraZeneca și Johnson & Johnson este eficacitatea care este de 90%. Dar răspunsul imun prin anticorpi este același, tot același lucru obținem, anticorpii neutralizanți, astfel încât la contactul cu virusul să lupte organismul”, spune medicul.

Marinescu a amintit că trebuie așteptat pentru observarea efectelor adverse noi, în cazul în care acestea vor exista, în ceea ce privește vaccinul Johnson & Johnson.

„Reacțiile adverse se cunosc de la nivelul studiilor clinice și sunt aceleași ca la variantele pe care le avem deja în utilizare. Va urma real life, ceea ce se întâmplă concret, în momentul în care vom avea un număr mare de persoane vaccinate și vom vedea dacă vor apărea și alte efecte adverse. În principiu, nu știm nimic în acest moment”, a conchis medicul.

Vaccinul de la Johnson&Johnson va ajunge în România la jumătatea lunii aprilie, dar prima tranşă va număra doar câteva zeci de mii de doze, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă. Fiind monodoză, se pretează mai mult centrelor mobile, a precizat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *