Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cât de utilă este prelungirea carantinei de noapte. Dr. Radu Țincu: Efectul este mai degrabă unul psihologic

PS News

Într-un interviu pentru „Puterea Știrilor”, Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat că prelungirea cu o oră a carantinei de noapte, de la ora 22:00 în loc de 23.00, va avea doar un impact psihologic, dar nu și un efect epidemiologic imediat.

„Carantina de noapte a apărut în toate țările pentru că s-a observat că, atunci când închizi restaurantele, oamenii vor încerca să mute această activitate la domiciliul unuia dintre ei. E clar că niște oameni care merg la cineva acasă să se distreze nu vor sta cu măștile și nu vor respecta distanța fizică. Atunci, autoritățile care au făcut studiile de epidemiologie au observat o rată de transmitere importantă generată de aceste petreceri private și au introdus carantina de noapte tocmai pentru a descuraja astfel de comportamente. 

Sunt țări care au introdus carantina de noapte mai devreme decât ora 21.00 și cred că au făcut-o mai mult pentru a descuraja și pentru a atrage un semnal de alarmă suplimentar mai degrabă decât de a avea un efect epidemiologic imediat. Cred că este mai degrabă un efect psihologic și social prin care autoritățile au vrut să le spună oamenilor ”aveți grijă că este din ce în ce mai grav”, spune medicul.

În pofida declarației premierului, Florin Cîțu care a susținut că interzicerea circulației după ora 22:00 va face diferența din punct de vedere epidemiologic, Țincu susține că nu vom vedea un efect imediat.

„Această schimbare a orei de intrat în casă nu va face o schimbare epidemiologică imediată, însă premierul a luat în calcul, având un grup de experți care îl sfătuiesc în privința acestor măsuri, impactul social și psihologic. Oamenii știau că de la ora 23.00 nu mai pot ieși în stradă, și în momentul în care autoritățile își spun că acest lucru s-a înrăutățit și reducem și mai mult intervalul orar, în momentul acela, în mintea oricui rezultă faptul că evoluția pandemiei s-a agravat”, a conchis medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *