Skip to content
Politică

Cât i-ar costa pe contribuabilii europeni numirea lui Ioan Mircea Pașcu în funcția de comisar interimar

CaleaEuropeana.ro

Ioan Mircea Pașcu, propus comisar european interimar de premierul Dăncilă, va fi audiat de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Pașcu a fost propus după ce Corina Crețu a devenit europarlamentar. Juncker s-a opus desemnării de interimari, din cauza costurilor, scrie romanialibera.ro.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, îi va audia pe Ioan Mircea Pașcu și Kadri Simson, propunerile României şi Estoniei pentru funcţia de comisar european interimar, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului european, Mina Andreeva.

Aceasta a explicat că atribuirea portofoliilor pentru noii comisari interimari ţine de decizia exclusivă a lui Juncker, în funcţie de competenţele candidaţilor propuşi. Astfel, este posibil ca propunerea făcută de premierul Viorica Dăncilă, în persoana lui Ioan Mircea Paşcu, să nu ocupe portofoliul Politicii Regionale, lăsat liber de Corina Creţu, după preluarea mandatului de europarlamentar.

Preşedintele Comisiei Europene s-a opus numirii unor noi comisari invocând costurile bugetare determinate de instalarea lor în funcţie. Înlocuirea unui comisar ar urma să se ridice la un cost de un milion de euro pentru contribuabilul european, având în vedere cheltuielile de instalare, personale şi pentru pensie.

Ce a propus Juncker

Propunerea lui Jean Claude Juncker, de a nu înlocui pentru următoarele patru luni cei doi vechi comisari care s-au retras pentru a-și prelua mandatele în Parlamentul European, a fost respinsă de Consiliul UE.

Statele membre ale Uniunii Europene au respins o propunere iniţiată de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, privind lăsarea vacantă a posturilor comisarilor care au obţinut un loc în Parlamentul European, până la data de 1 noiembrie 2019. Juncker a propus această variantă pentru evitarea costurilor adiţionale generate de înlocuirea Corinei Creţu şi a lui Andrus Ansip, cei doi comisari europeni care au decis să preia locul obţinut în Parlamentul European.

Cinci dintre cei 28 de comisari europeni au fost aleşi membri în Parlamentul European: Corina Creţu (România), Frans Timmermans (Olanda), Andrus Ansip (Estonia), Valdis Dombrovskis (Lituania) şi Mariya Gabriel (Bulgaria).

Jean-Claude Juncker a propus la începutul lunii iunie să nu se efectueze înlocuirea comisarilor, a căror muncă ar fi urmat să fie preluată timp de patru luni de ceilalţi comisari europeni, având în vedere că mandatul Comisiei conduse de Juncker se va termina în data de 1 noiembrie. „Niciun cetăţean nu ar înţelege de ce şefii Guvernelor insistă încă să înlocuiască comisarii”, a insistat Juncker.

Propunerea lui Dăncilă

Săptămâna trecută, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a transferat comisarului Johannes Hahn postul de comisar european pentru Politici Regionale, în contextul demisiei Corinei Creţu.

Premierul Viorica Dăncilă a discutat săptămâna trecută cu președintele Klaus Iohannis despre numirea unui comisar interimar, după demisia Corinei Crețu, și a spus că acesta sprijină acest demers. Dăncilă i-a trimis de asemenea o scrisoare lui Jean Claude Juncker, pentru a-i cere ca România să aibă un comisar interimar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *