Skip to content
Opinii & Analize

Cât mai merge cu diabolizarea PSD-ului?

psnews.ro

Ieri, președintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac la adresa PSD, susținând că România a intrat complet nepregătită în criza sanitară, iar de vină pentru această situație sunt social-democrații. În ultima vreme, în aparițiile publice, președintele nu ratează nici o ocazie pentru a diaboliza PSD-ul, singurul vinovat pentru toate problemele din țară. Că președintele și-a depășit atribuțiile constituționale, devenind principalul vector de imagine al PNL în campania pentru parlamentare nu mai este deja  o noutate. Discursul anti-PSD devine însă unul obositor și nociv care se poate întoarce însă împotriva liberalilor.

Iohannis știe, sau ar trebui să știe, că electoratul domniei sale este conștient de gravele derapaje ale social-democraților de după câștigarea alegerilor din 2016. România începea să semene tot mai mult cu Ungaria lui Viktor Orban, adică o așa-zisă “democrație iliberală” în care principalii arbitrii din stat sunt confiscați, iar jocul e măsluit. Derapajul a fost însă atenuat odată cu arestarea lui Liviu Dragnea și pierderea guvernării de către PSD. A urmat pierderea alegerilor prezidențiale. În ciuda acestor evoluții, discursul liberalilor nu s-a schimbat semnificativ și cu toate că PNL e acum la guvernare, PSD e în continuare vinovat de toate relele din țară. Este un discurs de opoziție care cu cât este repetat mai des, cu atât mai mult își pierde din credibilitate. PSD poate fi acuzat de o moștenire dificilă lăsată liberalilor, însă felul în care cei de la PNL au gestionat problemele actuale, în special pandemia de Covid-19, nu poate fi pusă în cârca social-democraților. Măsurile luate de ministrul Sănătății împreună cu restul oficialilor sunt, în lumina rezultatelor, cel puțin discutabile. În Capitală de pildă măsuri mai dure au fost luate la o incidență a cazurilor de 3/1000, iar între timp s-a ajuns la o incidență de peste 6/1000, Bucureștiul fiind acum înconjurat de o centură formată din localități carantinate. PSD nu se face răspunzător de felul în care liberalii au gestionat pandemia, iar genul acesta de discurs acuzator ar putea duce la un val de indignare în rândul electoratului.

Atacurile neîntrerupte la adresa PSD-ului sunt nocive și pe alt palier mai puțin perceptibil. Politica are două jumătăți: conflictul și consensul. Conflictul este natural în societate, el are numeroase cauze, iar rolul politicii este printre altele acela de a aplana conflictul. Într-o democrație conflictul și consensul urmează etape ciclice. Dar în final consensul trebuie să prevaleze pentru că în final interesul public trebuie să prevaleze. Menținerea politicii în zona conflictului aduce un deserviciu imens interesului public pentru că decidenții politici nu își pot urmări în această fază decât interesul propriu, îngust, de pildă menținerea la putere. Mai mult decât atât, situațiile excepționale cu care se confruntă un stat precum calamități naturale, război, epidemii etc. reclamă un consens puternic între partide și depășirea partizanatului politic. Nu ajută pe nimeni, în situația actuală a unei pandemii globale de Covid-19, ca politicienii să își paseze vina unul altuia. În loc să găsească cel mai mic numitor comun, în acest caz depășirea pandemiei, politicienii de la noi se folosesc de situația epidemiologică din țară pentru câștiguri electorale. Altfel spus, instrumentalizarea pandemiei pentru câștiguri electorale este contrară interesului public.

Ceea ce vedem acum este o demonstrație de leadership slab. PSD are partea lui de vină, însă PNL gestionează de peste un an de zile lucrurile în țară. Nu poți demoniza la nesfârșit PSD-ul pentru a-ți acoperi greșelile de parcurs și pentru a spera că mai punctezi din punct de vedere electoral. În final, discursul anti-PSD devine nociv, atât pentru liberali cât și pentru interesul public.

1 comentariu la “Cât mai merge cu diabolizarea PSD-ului?

  1. Liberalii acestia au dat jos guvernul PSD prin mijloace necinstite cu ajutorul SRIului si STSului Nu stiau ce ii asteapta mai ales ca nu stiu si nici nu au habar sa guverneze taraDin cauza asta dau vina pe PSD. Daca psd a lasat bugetul gol iohanus de unde a avut miliardele pentru avioane, tancuri ,fratii Micula,raifaizen bank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *