Skip to content
Opinii & Analize

Cât mai rezistă guvernul Dăncilă la Palatul Victoria?

De o lună de zile, la Palatul Victoria avem un guvern despre care nu știm dacă mai are sau nu susținerea Parlamentului. Pe de 26 august, conducerea ALDE decidea ieșirea de la guvernare, lucru care ar fi trebuit să ducă, conform Constituției, la un vot de încredere în Parlament, de vreme ce ne aflam în situația schimbării compoziției politice a guvernului, iar majoritatea anterioară fusese practic schimbată. De o lună de zile însă premierul refuză să meargă în Parlament, tergiversând lucrurile și încercând să își mențină o majoritate fragilă prin atragerea unor disidenți din partidul lui Tăriceanu. Totuși, ultimele evenimente ar putea conduce aproape sigur la o cădere a guvernului prin moțiune de cenzură.

Vizita din SUA, un fiasco

Devine tot mai clar pe zi ce trece că vizita premierului în Statele Unite se transformă într-un fiasco. Viorica Dăncilă nu are o agendă bine definită, iar cele câteva întâlniri cu oficiali de rang inferior, precum primarul orașului Jersey nu fac decât să puncteze la capitolul imagine, pe fond însă neexistând vreun beneficiu adus României. Vicepreşedintele american, Mike Pence nu i-a făcut onoarea de a o primi, iar Ramona Mănescu s-a mutat în delegaţia preşedintelui, înţelegând încotro bate vântul.

Rovana Plumb, respinsă pentru funcția de comisar european

Astăzi un fost ministru al cabinetului Dăncilă, Rovana Plumb a primit un vot de blam din partea Comisiei Juridice a Parlamentului European, din cauza unor semne de întrebare apărute în legătură cu declarația de avere a candidatului român. Totodată, asupra doamnei Plumb rămâne și o urmărire penală în cazul Belina. Refuzul premierului Dăncilă de a desemna altă persoană din partea României nu a făcut decât să alimenteze și mai mult tensiunile, dând apă la moară Opoziției.

Numirea lui Kovesi la șefia Parchetului European

Pe lângă cele amintite deja, numirea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European a reprezentat o adevărată lovitură pentru PSD per ansamblu și pentru Viorica Dăncilă în particular. Kovesi a fost ținta atacurilor celor din PSD, persoana cea mai demonizată, un simbol al “statului paralel”. Candidatura ei nu a fost susținută de guvernul de la București, dar fosta șefă DNA a ajuns preferata celor de la Bruxelles pentru o funcţie extrem de importantă la UE, decredibilizând și mai mult guvernul condus de Dăncilă. Așadar, la eșecul american se adaugă practic încă un eșec european.

Opoziția are mai multe voturi decât cele necesare pentru dărâmarea guvernului

Președintele PNL, Ludovic Orban a declarat ieri, 25 septembrie, că Opoziția a strâns deja 237 de semnături, cu 4 mai multe decât numărul necesar pentru dărâmarea guvernului. Acesta a spus că există și oameni din interiorul PSD care ar fi semnat, dar și alții care nu vor semna, dar vor susține moțiunea. Presa vorbea ieri despre trei parlamentari PSD care ar susține moțiunea de cenzură – Emanoil Savin, Mihăiţă Găină și Horia Nasra – cel din urmă precizând ulterior că “se mai gândește” dacă susține sau nu demersul Opoziției. Liberalii intenționează să grăbească lucrurile, moțiunea urmând să fie depusă săptămâna viitoare.

Sunt semne că Viorica Dăncilă înțelege pericolul și se grăbește să revină în țară din Statele Unite. Totuși, moțiunea de cenzură rămâne o sabie cu două tăișuri, în ciuda șanselor sale mari de reușită. În cazul că nu trece moţiunea, premierul va spune că are, totuşi, majoritate parlamentară și nu va mai veni în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Cu decizia CCR în mână, conform căreia preşedintele nu are dreptul să refuze desemnarea interimarilor, îi va cere preşedintelui Iohannis să numească propuneri de miniştri interimari. Cel mai probabil premierul vrea să lungească agonia actualei guvernări, în speranţa că va obţine un rezultat, cât de cât mulţumitor, la prezidenţiale. Miza este însă foarte mare, iar Viorica Dăncilă pare că joacă cartea “totul sau nimic”. Dacă pierde funcţia de premier, ar putea pierde conducerea partidului, dar și susținerea în cursa pentru Cotroceni.

2 comentarii la “Cât mai rezistă guvernul Dăncilă la Palatul Victoria?

 1. Veorica Dancila – Dracila, a avut o intalnire cu seful triburilor pieilor rosii din SUA.

  ACESTA I-A SPUS CA POATE RAMANE LA EI, CA DEJA A INVATAT UNELE SUNETE DE LA EI: HE, HE, HE, HI, HI, HI, HE, HE, HE…

  La despartire Veorica a primit de la seful tribului indian – al pieilor rosii, mai multe bratari sub forma de catuse, spunand ca este bine sa le poarte tot timpul, ca sa se obisnuiasca mai usor cu cele de la puscarie cand ea si clanul lor mafiot din psd-alde va fi dus la Rahova.

  I-a prevazut multi ani la Beciul Domnesc, dar a asigurat-o ca ii va transmite mesaje telepatice prin spiritele invocate si trimise de ei.

 2. Veorica Dancila – Dracila, a avut o intalnire cu seful triburilor pieilor rosii din SUA.

  ACESTA I-A SPUS CA POATE RAMANE LA EI, CA DEJA A INVATAT UNELE SUNETE DE LA EI: HE, HE, HE, HI, HI, HI, HE, HE, HE…

  La despartire Veorica a primit de la seful tribului indian – al pieilor rosii, mai multe bratari sub forma de catuse, spunand ca este bine sa le poarte tot timpul, ca sa se obisnuiasca mai usor cu cele de la puscarie cand ea si clanul lor mafiot din psd-alde va fi dus la Rahova.

  I-a prevazut multi ani la Beciul Domnesc, dar a asigurat-o ca ii va transmite mesaje telepatice prin spiritele invocate si trimise de ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *