Skip to content
Societate

Cât plătesc primarii marilor orașe pentru iluminatul de Crăciun: Nicușor Dan dă 1,3 milioane de lei doar pe montatul și demontatul luminițelor vechi

europeanbestdestinations.com

Primăriile din România au făcut anul acesta achiziții publice pentru luminițele de Crăciun de circa 26 milioane lei, fără TVA. Majoritatea banilor, 17,6 milioane lei fără TVA, merg pe contracte date prin achiziții directe, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro.

Cel mai mult plătește pentru luminițele de Crăciun Constanța, în jur de 2,4 milioane lei fără TVA. La Iași și Cluj-Napoca, primăriile plătesc aproximativ 1,3 milioane lei cu TVA pentru închiriere și montaj.

În București, Primăria Capitalei folosește luminițele vechi, dar montarea și demontarea lor costă peste 1 milion de lei. În București pun și Primăriile de Sector propriile luminițe. Dar aceștia nu sunt toți banii care merg pe luminițe.

Dincolo de datele din sistemul electronic de achiziții publice, centralizate de HotNews.ro, sunt și situații în care acestea sunt puse pe acorduri – cadru mai vechi sau în baza contractului de delegare de gestiune a serviciului de iluminat public, și aceste cifre nu apar în sistemul electronic de achiziții publice, deci clar este vorba despre sume mult mai mari.

La ce firme au ajuns cei mai mulți bani prin achiziții directe

Primăria Capitalei a folosit luminițele cumpărate anii trecuți, însă montarea și demontarea lor costă circa 1,3 milioane lei, arată HotNews.ro.

Separat, pun luminițe și Primăriile de Sector. În Sectorul 2 se vor pune luminițe în parcuri și în fața Primăriei, fiind bugetat 1 milion de lei pentru asta. Însă primarul Radu Mihaiu spune că vor costa cam 500.000 lei.

Primăria Sectorului 3 are un acord-cadru de 4,4 milioane lei pentru iluminatul festiv, pe 4 ani, semnat în decembrie anul trecut cu societatea Primăriei Sectorului 3, Internet și Tehnologie S3. Până recent, valoarea maximă care putea fi cheltuită pe an era 650.000 lei, dar acest prag a fost scos. Achiziția nu apare in sistemul electronic de achiziții publice, deci nu știm de la cine au fost cumpărate luminițele și cât costă.

Și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat că va pune luminițe, însă până la această dată achiziția nu apare în sistemul eletronic de achiziții publice.

În Sectorul 6, luminițe au fost puse în parcuri, în baza unui acord-cadru din 2019, cu firma Flash Lighting Services SA. Valoarea contractului subsecvent pentru anul acesta este de 1,3 milioane lei, din care, doar pentru Parcul Drumul Taberei este de 830.000 lei.

Constanța plătește cel mai mult, circa 2.430.000 lei fără TVA, firmei RC Energo Install. Luminițele sunt puse în centrul istoric, pe marile bulevarde și în parcuri.

Cluj-Napoca plătește circa 1.260.000 lei fără TVA, potrivit informațiilor comunicate HotNews.ro de viceprimarul Dan Tarcea. Acestea sunt închiriate de la asocierea Elba Com – Neon Lighting SRL, în baza unui contract-cadru din 2019. Luminițele sunt montate în principal în zona centrală.


La Iași, Primăria plătește circa 500.000 lei, contractul de închiriere fiind încheiat cu firma Flash Lighting Services SA, în baza unui acord-cadru mai vechi, a declarat primarul Mihai Chirica pentru HotNews.ro. Luminițele sunt puse în Copou, bd. Idependenței, Podul Roș și în zona centrală. În parcuri va fi pus câte un brad.

Articolul integral AICI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *