Cât poate câștiga un prosumator în România. Care sunt costurile inițiale de investiție

sursa: pixabay

Un prosumator este, în același timp, un consumator și un producător de energie electrică. În prezent, orice persoană, fizică sau juridică, poate deveni prosumator cu condiția să instaleze un sistem fotovoltaic care să producă un surplus de energie. Care sunt avantajele acestui statut, ce costuri inițiale sunt pentru investiție, dar și cât câștigă un prosumator din țara noastră.

Pentru a deveni prosumator este necesară o investiție inițială care poate varia în funcție de domeniul ales, de dimensiunea sistemului, locația, dar și prețul unui sistem fotovoltaic, cu tot cu montaj. După investiția inițială, vor exista costuri operaționale și de întreținere anuale, care pot presupune reparații, înlocuire de echipamente, dacă este cazul, sau întreținere periodică.

Care este costul instalării unui sistem fotovoltaic

„Costul unui sistem fotovoltaic variază, în principal, în funcție de puterea acestuia, de calitatea echipamentelor etc. De exemplu, prin programul „Casa Verde Fotovoltaice 2024”, lansat recent, suma finanțată de stat este de 30.000 de lei, iar cu acești bani trebuie montate atât panouri fotovoltaice, cât și baterii de stocare a energiei electrice.

Această sumă acoperă costurile instalării unui sistem de 3kW și o soluție de stocare de 5kW. Un sistem fotovoltaic de 3kW produce, în medie, 3.500 kWh/an, suficient pentru acoperirea unui consum mediu lunar de aproximativ 200 kWh”, a declarat pentru Digi24 Bogdan Antal, Product Manager E.ON Solar Home, E.ON Energie România.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: