Skip to content
Societate

Cât poluează telefoanele și internetul: Jocurile video și streaming-ul online provoacă cele mai multe emisii de dioxid de carbon

usfreenews.com

Telefonul mobil, sau smartphone-ul, a devenit indispensabil în societatea noastră și nu ne putem imagina viața fără el. Însă producția și folosirea smartphone-ului contribuie foarte mult la poluarea naturii și la distrugerea mediului înconjurător. Studiile specialiștilor arată că atât smartphone-ul pe care citim acest articol, cât și internetul folosit pentru a deschide această pagină sunt elemente care influențează schimbările climatice din lume. Desigur, soluția nu e să renunțăm la ele, ci să învățăm să le folosim cât mai eficient pentru a reduce poluarea.

Dispozitivele electronice – smartphone-uri, laptopuri, calculatoare cu monitor, cloud-uri – reprezenta în 2007 doar 1% din amprenta de carbon din lume. În doar 10 ani, amprenta de carbon s-a triplat, iar în 2040 ar putea ajunge la circa 14%, estimează cercetătorii. 14% este o cifră foarte mare, care va deveni dificil de redus dacă atingem acest prag.

Când vorbim de poluare în cazul telefoanelor ne referim mai ales la procesul de producție. Telefoanele de azi o durată de viață de circa doi ani, ceea ce aproape le face de unică folosință. De asemenea, a dispărut tendința de a repara telefoane, iar atunci când avem probleme cu bateria preferăm să cumpărăm unul nou decât să schimbăm bateria, care are un cost de câteva zeci de Euro.

Un telefon nu conține doar plastic, așa cum se vede la exterior, ci are numeroase materiale care îl ajută să funcționeze. Un smartphone conține, în medie, 11g de fier, 95g de plastic, 250mg argint, 24mg aur, 9mg paladiu, 9g cupru, 3,5g cobalt, 70-80 grame de materiale mai mult sau mai puțin prețioase, inclusiv 1g de pământuri rare, arată corriere.it. Pentru ca un producător să aibă toate aceste materiale trebuie să sape la sute de metri adâncime, în mine din diferite țări din lume, multe situate în Africa. Prelucrarea acestor materiale este un proces chimic care la rândul lui poluează și este toxic pentru natură. La nivel mondial sunt produse anual circa 1,5 miliarde de smartphone-uri, adică sunt extrase 45 de milioane de tone pentru obține toate materiile prime necesare.

Minele de cobalt din Africa Centrală sunt recunoscute nu doar pentru poluarea excesivă, dar și pentru faptul că folosesc copii de 12 ani pentru a extrage materialele de care au nevoie giganții IT și pentru a le vinde către marii producători de telefoane. Cobaltul este folosit la smartphone-uri, dar este esențial mai ales în industria mașinilor electrice. Peste 70% din cobaltul din lume este produs în Republica Democrată Congo, dar mai multe anchete ale jurnaliștilor au arătat că sunt folosiți și exploatați copiii, care uneori nici măcar nu sunt plătiți, deși telefoanele sau mașinile electrice sunt vândute în Occident la prețuri exagerate de mari.

Cât poluăm când folosim telefonul sau internetul

În următorii ani, marea provocare va fi aceea de a recicla telefoanele mobile. Materialele folosite la fabricarea telefoanelor pot fi reciclate și folosite la un nou telefon. 96% din materialele dintr-un telefon sunt reciclabile, însă doar 15% din smartphone-urile din toată lumea sunt reciclate. Fiecare telefon are o amprentă de carbon de 17,2 kg pe an. Acest lucru este recunoscut și de Ericsson, care estimează la 19 kg amprenta de carbon a unui telefon Sony. „Achiziția și producția de materii prime s-au dovedit a fi cele mai de impact în ceea ce privește toxicitate și alte impacturi asupra mediului”, explică producătorul de telefoane.

La această poluare se adaugă una mult mai importantă: cea pentru telecomunicații. De fiecare dată când folosim telefonul sau calculatorul contribuim la creșterea emisiilor de CO2. Amprenta de carbon pentru montarea unui telefon este de 2,7kg, distribuția implică alte 1,9 kg, încărcarea dispozitivului 1,9 kg. Serviciile de telecomunicații implică, pentru fiecare dispozitiv, 26,4 kg CO2 pe an. Astfel, se ajunge la un total de 43,6 kg CO2. În toată lumea, în fiecare an, amprenta de carbon pentru telefoane și servicii de telecomunicații ajunge la 65,4 milioane de tone, echivalentă cu cea produsă de 33,7 milioane de mașini.

Toate telefoanele și tot internetul este conectat la servere și cloud-uri care emit emisii de CO2, pe care specialiștii le evaluează ca fiind într-o creștere accelerată. Este lesne de înțeles că în următorii ani acestea vor crește, deoarece avem tendința de a digitaliza absolut orice, chiar și cele mai banale lucruri, precum cumpărăturile pe care până acum câțiva ani le făceam exclusiv din magazine.

Sursa foto: climatecare.org

În primul rând, mai multe dispozitive electronice înseamnă o producție mai mare de energie, care după cum știm deja, nu e întotdeauna din surse regenerabile. În al doilea rând, toate dispozitivele pe care le folosim se conectează la servere, cloud-uri, memorează parole și consumă energie de fiecare dată când citim chiar și ora. În al treilea rând, cloud-urile, rețelele de internet sunt surse de poluare pentru mediul înconjurător, asta deși multe companii care dețin cloud-uri se laudă că nu ar avea emisii. Numai producerea acestor cloud-uri și rețele implică numeroase materii prime.

Dacă în acest moment amprenta de carbon a dispozitivelor IT este de 3,7%, din cantitatea totală, în 2025 aceasta se va dubla, iar în 2040 va ajunge la 14%. Adică internetul și telefoanele vor deveni unii dintre cei mai mari poluatori din societate. Traficul internetului s-a triplat din 2015 și până în prezent, ceea ce arată că viitorul nostru va fi legat de acesta și trebuie să ne gândim la soluții prietenoase cu mediul.

Jocurile video și streaming-ul online (Netflix și YouTube) sunt unii dintre cei care provoacă cele mai multe emisii CO2 în domeniul digital. Minecraft este unul dintre jocurile video cu cele mai multe ore pentru a-l completa, ceea ce generează 600 de milioane de kilograme CO2. Alarmant e faptul că această cantitate de CO2, produsă pentru a completa jocul video de cei 200 de milioane de utilizatori, ar putea fi produsă de o mașină care ar merge 2 miliarde de kilometri. GTA V are emisii CO2 de 102 milioane de kilograme, adică atât ar produce o mașină care ar merge circa 365 de milioane de kilometri, arată saveonenergy.com.

În același timp, marii giganți IT din lume: Facebook, Google, Amazon, HP, Adobe ș.a. propun soluții ecologice pentru cloud-urile lor. Apple spune că folosește doar energie din surse regenerabile, însă nu reduce poluarea provocată chiar de telefoanele pe care le produce, încurajând reciclarea sau refolosirea telefoanelor vechi. Microsoft vrea să aibă zero emisii de carbon până în 2030, dar dispozitivele pe care le produce folosesc din ce în ce mai multe materii prime. Amazon vrea și el energie din surse regenerabile până în 2030, dar pentru a-și transporta mărfurile Amazon aglomerează traficul din orașele noastre și poluează direct societatea în care trăim. Asta deși putem merge pe jos 10 minute până la magazin să ne cumpărăm un telefon sau o pereche de pantaloni și să nu mai comandăm online de la Amazon.

Faptul că amprenta de carbon a produselor IT este în creștere continuă arată că giganții IT nu iau nicio măsură pentru a reduce poluarea. Degeaba folosesc energie din surse regenerabile dacă nu învață să recicleze și nu produc dispozitive care să dureze cât mai mulți ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *