Într-un interviu pentru „Puterea Știrilor”, Adrian Marinescu, medic primar al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a declarat că „din moment ce am făcut prima doză de vaccin anti-COVID, la aproximativ zece zile începem să avem o oarecare imunitate, maximul fiind la un interval de o săptămână după rapel”.
Totodată, medicul este de părere că „dacă nu vom avea o viață complet normală în lunile care urmează, putem să ne gândim la o pseudonormalitate dacă, de exemplu, reușim până în vară să avem o imunizare importantă care ar putea să ne ducă la măsurile de relaxare pe care noi toți ni le dorim”
„Din moment în care am făcut prima doză, la aproximativ zece zile începem să avem o oarecare imunitate, adică să avem anticorpi. Maximul îl avem la un interval de o săptămână, zece zile de după a doua administrare, adică după rapel.
Conflict de interese la Primăria Sector 1: prietenii lui Clotilde Armand vor să acapareze panourile publicitare
Iohannis, solicitare de urgență pentru ministrul Justiției privind dosarul 10 august: „Lucrurile nu se pot încheia aici!”
Rareș Bogdan, despre pericolul cedării PNL către UDMR a Prefecturii Cluj
Primarul Sectorului 6 acuză Guvernul Cîțu că i-a alocat un buget mult mai mic decât i-a promis. Ciucu: Am deja o gaură de sute de milioane
De ce a ”picat” definitiv dosarul 10 august. Cristian Pîrvulescu: Cei care au instrumentat dosarul par s-o fi făcut cu rea intenție
Cât durează imunitatea este o întrebare pusă destul de frecvent. Răspunsul este, în primul rând, oricum mai mult decât atunci când trec prin boală, din datele pe care le avem. În al doilea rând este un minim de șase luni, dar se pare, din fericire, că perioada este clar mai lungă și datele pe care le avem în plan științific în momentul de față vorbesc de un interval de nouă luni, un an chiar și doi ani.
Deci ne așteptăm să avem și mai mult și este până la urmă suficient cât să avem un efect scontat dacă reușim să ne imunizăm într-un procent de 60% sau 70% și să reușim să nu ne îmbolnăvim.
Nu doar că ne gândim la propria noastră sănătate dar este vorba de ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic pentru că în acest fel, la un moment dat, va fi scăderea din circulație a virusului într-un interval de timp.
Atunci ne așteptăm ca lucrurile să se așeze și să ajungem, la un moment dat, în cursul anului 2021 nu să nu mai avem deloc infecții cu Sars-CoV-2, dar să transformăm, de exemplu, pandemia, într-o situație în care avem focare izolate.
Vom avea în continuare dar va fi altceva. Și măsurile de relaxare pot să vină și felul în care se abordează situația.
Practic, chiar dacă nu vom avea o viață complet normală în lunile care urmează, putem să ne gândim la o pseudonormalitate dacă, de exemplu, reușim până în vară să avem o imunizare importantă care ar putea să ne ducă la măsurile de relaxare pe care noi toți ni le dorim”, susține Adrian Marinescu.