Skip to content
Economie

Cât va costa încălzirea în sistem centralizat în iarna 2022-2023. Estimări pentru marile orașe

pesurse.md

În jur de 1,1 milioane de apartamente din România mai sunt încălzite prin tradiționalele calorifere. Jumătate dintre acestea sunt în cele 6 sectoare ale Capitalei. Facturile la căldură ar urma să fie comparabile cu cele din ianuarie și februarie doar dacă iarna nu va fi una grea, spun specialiștii.

„Dacă va fi o iarnă grea față de cea de anul trecut, când sezonul rece a fost unul blând, atunci diferențele pot fi cu 10%, 20%. Însă, dacă iarna din 2022-2023 va fi la fel ca în iarna 2021-2022 atunci costurile vor fi egale cu cele de anul trecute. Datorită plafonării prețurilor la gaze, facturile ar trebui să fie la nivelul iernii trecute, din lunile ianuarie-februarie”, explică pentru Europa Liberă Rodică Muștea, auditor energetic.

Conform datelor Agenției Naționale de Reglementare a Energiei (ANRE), În România mai sunt în jur de 1,1 milioane de apartamente care sunt încălzite în sistem centralizat.

Costul căldurii diferă de la un oraș la altul, în funcție de prețul gigacaloriei și, mai exact, de nivelul subvenției acordate de primării. Acestea speră să primească ajutor de la Guvern. Primăria Suceava, de exemplu, a cerut deja 20 de milioane de lei din bugetul de stat.

Prețul gazelor care încălzesc apa din calorifere

Peste 80% din energie termică trimisă în apartamente este produsă prin arderea gazelor care încălzesc apa distribuită de companiile de termoficare în caloriferele din locuințe. Restul de 20% folosesc cărbune sau păcură.

Tradițional, după 1 octombrie va începe sezonul rece în Europa, iar specialiștii de la Asociația Energia Inteligentă se așteaptă ca prețul gazelor, deja aflat la un nivel ridicat, să crească la valori de aproape cinci ori mai mari decât în urmă cu doi ani. În 2020, un Megawatt-oră produs din gaz costa 30-40 de euro. În luna septembrie 2022, prețul mediu a fost de 180 de euro la bursa din Amsterdam (TTF), din Olanda, un cost de referință pentru Europa.

Citește articolul integral AICI. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *