Fostul premier Viorica Dăncilă a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale, scriind totodată o mică pagină de istorie, fiind prima femeie din România care obține această performanță. Acest detaliu a fost trecut cu vederea, dintr-un misoginism pur românesc și dintr-o înverșunare politică, însă a venit momentul să i se recunoască meritele Vioricăi Dăncilă. Intrarea în turul doi nu este deloc o performanță ce trebuie neglijată.
Viorica Dăncilă va fi în continuare atacată pentru că deja de duminică seara Iohannis și-a prezentat strategia pentru turul doi – un vot anti-PSD, dar 37% nu este deloc un avantaj foarte relaxant.
Iohannis nu poate fi sigur pe voturile USR-PLUS. Deși liderii celor două partide au anunțat că îl vor vota, nu același lucru se va întâmpla cu electoratul. Va există o ruptură în rândul electoratului USR-PLUS: unii îl vor vota pe Iohannis, iar alții nu vor merge la vot. Președintele Iohannis este, în schimb, sigur de voturile PMP, puțin peste 5% și ar mai fi UDMR, care au puțin peste 4%. Numai că la UDMR e mereu de negociat și de plătit un preț. Ținând cont de aceste detalii, Iohannis nu e foarte sigur de acel 50%+1, zarurile nu au fost deja aruncate.
PNL dacă merge pe ideea că 37% cât au obținut ei cu 15% de la USR, 5% de la PMP și 4% de la UMDR fac 61% ar trebui să-și amintească de faptul că au făcut același calcul și la fuziunea PNL-PDL, însă n-a funcționat la alegeri.
Trebuie să remarcăm un detaliu foarte important care arată că Iohannis nu este atât de puternic: În 2014, în primul tur, cu o prezență puțin mai mare, a obținut 2,8 milioane de voturi. În 2019, a luat 3,1 milioane de voturi deși era marele favorit. Rezultatul de ieri al lui Iohannis nu este o victorie răsunătoare și poate fi bătut dacă PSD va redeveni mașinărie de voturi.
PSD a pierdut 1,8 milioane de voturi din primul tur din 2014 și până astăzi, dar a pierdut și alte 2 partide balama care mai aduceau împreună în jur de 10% din voturi.
Viorica Dăncilă va reuși să crească în turul doi. Rezultatul de ieri mobilizează electoratul PSD deoarece foarte puțini credeau că ar putea să obțină 23% în timp ce a existat o întreagă campanie anti-PSD și anti-Dăncilă.
Primul electorat pe care îl va atrage va fi cel al lui Mircea Diaconu. În acest moment, Victor Ponta este obligat să caute o negociere cu Viorica Dăncilă dacă mai vrea să aibă partid. Altfel, Pro România riscă să dispară înainte de alegerile locale dacă nu găsește parteneri politici, deja parlamentarii încep să fugă și să trădeze direcțiile partidului. Viorica Dăncilă va mai aduna de la Ramona Bruynseels și Alexandru Cumpănașu, care i-ar putea aduce teoretic între 3 și 4 procente. Ceilalți candidați au mult prea puțin pentru a conta pe scena politică.
Viorica Dăncilă va avea șansa să profite de voturile USR-PLUS, nu prin faptul de fi votată de useriști, ci prin a-i determina să nu-l voteze pe Iohannis. Aici va fi și cheia succesului pentru turul doi. Pe măsură ce PSD va începe să blocheze voturile USR-PLUS, președintele Iohannis va pierde din avantaj.
Va fi o bătălie interesantă pentru că duminică seara am văzut două perspective complet diferite – un Klaus Iohannis care folosește discursul anti-PSD, deși acest discurs nici n-a mobilizat oamenii și nici nu mai prinde la electoratul USR-PLUS; iar pe de altă parte, am văzut o Viorica Dăncilă care a vorbit liber, n-a citit de pe foaie și a îndemnat la unitate și respect.
Dacă Klaus Iohannis vrea voturile USR-PLUS va trebui să intre la dezbatere publică. Refuzând această bătălie, președintele va risca să nu obțină sprijinul electoratului USR-PLUS și să-i permită Vioricăi Dăncilă să se apropie amenințător în ziua votului.
În turul doi, cheia succesului stă în mâinile USR-PLUS. Au făcut greșeala în primul tur de a nu-l ataca pe Klaus Iohannis, iar acum vor face greșeala de a-l sprijini politic. USR-PLUS s-a transformat, în doar câteva luni, într-un partid-balama care va servi președintelui la aceste alegeri și PNL-ului în 2020 pentru a-și forma majoritatea parlamentară.