Cât va fi cel mai mare salariu pentru un profesor. Cadrele didactice ar putea câștiga cât medicii

scoala/ Inquam Photos/Octav Ganea
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat joi la Guvern că sunt în analiză trei scenarii privind salariile din educație și că un profesor cu 25 de ani vechime și având gradul I ar putea câștiga „cât un anumit tip de medic”.

Ministrul a spus că s-a întâlnit cu liderii federațiilor sindicale pe tema legii salarizării unitare și că s-a stabilit un calendar de lucru, astfel că fiecare sindicat își va desemna o echipă tehnică, urmând să lucreze concret cu reprezentanți de la ministerele Muncii și, respectiv, al Educației.

„Se va merge pe trei scenarii de grile. În 10 zile echipele tehnice vor veni cu variantele care vor fi transmise pentru evaluarea impactului, pentru ca apoi să intre în discuția politică. Ca principiu, se pleacă de la salariul debutantului, care să fie egal cu salariul mediu brut, asta e baza”, a spus Deca. „Nu vor fi afectate alte creșteri procentuale ale salariilor, gradația de merit, sporul de dirigenție. Până acum am agreat mai degrabă principii”, a adăugat ea.

Întrebată care va fi cel mai mare salariu potrivit celor trei grile discutate, ministrul a răspuns că „va fi stabilit în urma analizării celor trei scenarii, dar că în linii mari este o echivalență cu unele poziții din grila din sănătate”.

„Un profesor cu peste 25 de ani vechime și gradul I ar putea să aibă un salariu echivalent cu o funcție din grila de la sănătate, cu un anumit tip de medic, dar chestiunea va fi analizată de grupurile tehnice și va face parte dintr-una din variante.”, a spus Deca.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: