Skip to content
Puterea Știrilor Video

Câtă încredere mai au românii în Biserică? „Mesajele care au circulat în spațiul public au creat niște nemulțumiri!”

Inquam Photos / George Călin
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a precizat că încrederea românilor în Biserică este într-o continuă creștere. Bănescu atrage atenția că „vorbim de ceea ce au simțit oamenii că se întâmplă într-o perioadă în care mesajele publice au fost contradictorii”. Mesajele care au circulat în spațiul public au creat niște nemulțumiri, spune acesta.

A existat un sondaj relativ recent care indică creșterea procentului celor care își declară încrederea în Biserică. Prin încrederea în Biserică se pot înțelege foarte multe lucruri, dar ca factor general, orientativ, indică o creștere a numărului celor care au frecventat Biserica în această perioadă de restriște prin care am trecut cu toții. Eu cred că numărul celor care se împărtășesc rămâne constant, dar crește încrederea în Biserică(…).

" "
" "

Vorbim de ceea ce au simțit oamenii că se întâmplă într-o perioadă în care mesajele publice au fost contradictorii, mesajele care au circulat în spațiul public au creat niște nemulțumiri. Au rămas, însă, niște constante. Omul are niște constante în viață, printre care cel religios. Raportarea la Biserică ca expresie publică a vieții religioase este una mai intensă în perioadele în acre se suferă social mai mult, ceea ce e absolut de înțeles.

Credința este o constantă în viața umanității, nu au existat societăți atee, nici nu vor exista. Credința capătă diverse forme de expresie. Vorbim de secularizare, Eliade ne-a spus-o de mult, sacrul nu dispare, ci se camuflează uneori”, a declarat Vasile Bănescu la Puterea Știrilor.

Facem precizarea că Biserica și Armata rămân instituţiile în care românii au cea mai mare încredere, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS în luna aprilie 2021. Potrivit cercetării sociologice, 65% dintre români declară că au încredere în Biserică. Același procent și în ceea ce privește Armata. Pe locul trei se află Pompierii cu 59%, iar pe patru Primăria cu 54%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *