Cătălin Dumitru, analist politic: USR este pe o direcție strategică extrem de greșită

Foto PS News

Printr-o scrisoare oficială adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, USR denunță încălcarea separației puterilor în stat și subminarea democrației și a coeziunii europene. Cătălin Drulă, președintele USR, subliniază, în document, că începerea procedurii penale de către un procuror DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă reprezintă de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19.

Despre acest subiect, consultantul politic Cătălin Dumitru, invitat de Marinela Angheluș, în emisunea Puterea Știrilor, a avut o poziție fermă considerând că USR este pe o direcție extrem de greșită.

“Eu cred că USR este pe o direcție strategică, de comunicare și de politică, extrem de greșită și că toate aceste încercări de a duce vina oriunde în altă parte decât în dosarul respectiv, nu fac altceva decât să afecteze grav chiar electoratul puternic al USR, acela care a s-a adunat în jurul ideii de luptă anticorupție. Una este să fii nemulțumit de ceea ce un procuror face, dar nu ai voie tu, ca președinte de partid să începi să buchisești în dosarul respective, dacă nu ești vizat de el, și alta este să lași omul vizat de el (n.r. dosar) să-și apere drepturile în instanță și eventual, să explice, el însuși, ce nemulțumiri are legat de ceea ce spune procurorul respectiv. Alta este, în schimb, să vii cu acuzații de influență politică și ingerințe politice fără să dovedești asta”.

Cătălin Dumitru se întreabă cum a ajuns Cătălin Drulă la concluzia ca procurorul este impotriva vaccinului.

“Repet, una este să nu fii de acord cu ceea ce în dosarul respectiv și alta este să ieși la televizor si să spui ca este procurorul antivaccinist. De unde știi asta, cum ai ajuns la concluzia asta? Sau să vii să spui ca Procurorul este politic. Cum ai ajuns să spui asta pentru că ne spui tuturor și vrem să știm lucrurile astea. Eu cred că nu îi face bine nici măcar lui Vlad Voiculescu din acel dosar, pentru că se duce discuția într-o altă zonă, care este periculoasă pentru tematica pe care USR o are cu predilecție”.

Consultantul politic este de părere că prin aceste acțiuni, liderul USR arată că nu este preocupat in a prezerva încrederea în instituțiile care se luptă cu corupția și a decela între discursul politic și cel cel juridic și că Drulă face un mix cu rezultate negative.

“Practic, USR acuma continuă și ridică tema asta, deci ridică o temă defavorabilă sieși, pentru că are un un lider în dosarul respectiv. Practic, ține această temă pe agendă mai multe zile, făcând aceste demersuri de imagine fiindca eu că nu cred că vor genera măsuri la nivel european. Este o mișcare strategică. Greșită sau nu, asta vom vedea, dar e o mișcare strategică de comunicare care menține pe agendă acest subiect”.

Marinela Angheluș a subliniat că în trecut nu erau niște relații extraordinare între Drulă și Voiculescu, dar, între timp, acestea s-au schimbat, pentru că Vlad Voiculescu a fost pus în frunte pe lista europarlamentarelor.

“Deci, e și forțat să-l sprijine. Vlad Voiculescu are tot dreptul să-și apere cauza și să vorbească despre acest lucru. Dacă e să discutăm pe caz în sine și pe ceea ce s-a întâmplat atunci, probabil că vom găsi și argumente în favoarea contextului de atunci, felul în care s-au luat deciziile. Juridic, vom vedea. Dar, uman, știm cu toții ce s-a întâmplat atunci. Știm că puteau să fie greșeli, pentru că era o presiune foarte mare. Dar, s-a dus prea departe discuția asta (…) ar putea fi această încercare de a activa cele două tabere, vacciniștii și antivacciniști, așa, un fel de luptă AUR-USR? Numai că mi se pare extrem de greșit momentul, subiectul in care să duci această dezbatere”.

Moderatoarea emisiunii i-a reamintit invitatului că AUR s-a inspirat mult de la USR.

“Într-adevăr, discursul e foarte jos și în Parlament și în afara Parlamentului. Metoda folosita, uite cum folosește și USR, nu e o metodă nouă să spui (pentru un dosar de genul ăsta) ca sunt victima unui atac politic. Statul paralel versus stat. Sunt elemente de luptă electorală, de luptă politică. Doar că, la un moment dat, se deteoriorizează și astea și nu mai au credibilitate. Eu cred că tipul ăsta de făcut politică nu va mai avea efectul scontat al populației, la vot”.

Cine pierde cel mai mult: PNL sau USR in dosarul vaccinarii?

“O să vedem în sondaje, dar PNL a avut de la început o reacție promptă, a spus clar că nu îl protejează în niciun fel pe Florin Cîțu. PNL a dat posibilitatea DNA-ului să poată să investigheze și invers lui Florin Cîțu să se apere fără niciun fel de problemă, în timp ce USR a făcut acest joc strategic din care cred că va pierde cel mai mult, făcându-i rău chiar și lui Vlad Voiculescu”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL