Skip to content
Politică

Cătălin Ivan decriptează conflictul Dragnea-Ponta. MAZILIREA discutată la Bruxelles EXCLUSIV

realitatea.net

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a decriptat principalul  conflict care marchează acum Partidul Social Democrat: cel dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea – fostul, respectiv actualul președinte al formațiunii.

Eurodeputatul a pledat pentru unitate, amintind că s-a opus excluderii din partid a lui Mircea Geoană. De altfel, numele fostului ministru de Externe a fost menționat de către Cătălin Ivan într-un fel de „dream team” al PSD-ului.

„Din punctul meu de vedere, sunt doi lideri ai partidului care au lucrat foarte mult și foarte aproape unul cu celălalt (ca președinte, respectiv președinte executiv), sunt numeroase lucruri care îi leagă dintr-o perioadă foarte, foarte bună a PSD-ului (poate cea mai bună). Ce au să-și spună unul altuia pe mine mă interesează mai puțin. Nu pot să-i iau apărarea unuia sau altuia sau să mă bag în discuții care sunt – după cum vedeți – destul de personale.

Am spus și o repet: este păcat că în acest moment foști lideri ai partidului nu sunt deloc implicați în procesul de luare a deciziilor.

Eu m-am opus excluderii din partid a lui Mircea Geoană. Am spus tot timpul că Victor Ponta, Liviu Dragnea, Adrian Năstase, Mircea Geoană ar trebui să lucreze împreună atunci când sunt decizii foarte importante de luat pentru partid, a detaliat Ivan.

Întrebat dacă actualul conflict Dragnea-Ponta riscă să se soldeze cu excluderea celui din urmă din PSD, Cătălin Ivan a dat de înțeles că această situație depinde de felul în care actualul șef social-democrat înțelege democrația de partid.

„Nu (există riscul excluderii lui Victor Ponta – n.r.). Dacă PSD este un partid democratic, atunci n-are cum să fie exclus din partid. Faptul că își spune punctul de vedere, faptul că are anumite poziții critice nu cred că-l scoate în afara partidului. Eu cred că PSD trebuie să încurajeze dialogul și exprimarea opiniilor în partid și, cum a spus și Liviu Dragnea: cine vrea să rămână în partid să rămână; cine vrea să plece să plece. Dar asta este o opțiune personală. PSD n-ar trebui să dea afară oameni din partid dacă au altă opinie”, a afirmat Ivan.

Chestionat în legătură cu ipoteza vehiculată de presa ultimelor săptămâni (vizând formarea unui partid din facțiunea lui Victor Ponta și cea a lui Daniel Constantin, după eventuala rupere a acestora de PSD, respectiv de ALDE), europarlamentarul a replicat: „Nu, nu cred (că este viabilă ipoteza – n.r.). Eu cred că Victor Ponta este un fost președinte al partidului, fost prim-ministru al României pus de PSD și nu cred că în acest moment are alt proiect decât acela din interiorul partidului. Sunt lucruri pe care le consideră importante, ar trebui să aibă libertatea să le spună în partid și, în rest, atâta timp cât Victor Ponta e în PSD, activează în PSD, ridică probleme legate de viitorul acestui partid, nu cred că el creează suspiciuni sau indicii că ar avea alt proiect separat; dimpotrivă: arată că e în partid și că participă la viața acestui partid”.

Întrebat dacă fost discutată în grupul S&D din Parlamentul European sau în interiorul delegației române varianta în care Victor Ponta ar putea să fie dat afară din PSD, Cătălin Ivan a răspuns că singura excludere din PSD discutată la Bruxelles a fost a lui însuși, subiect pe care Ivan l-a pus pe seama unor informații greșite ajunse la urechile lui Dragnea.

„Nu; a fost discutată doar excluderea mea din delegația S&D din Parlamentul European și încercarea unor colegi – la propunerea lui Liviu Dragnea – de a mă exclude din grupul socialiștilor. Asta s-a discutat. Cum era și normal: la nivel european, există o democrație consolidată, sunt partide care vin din democrații consolidate, cu tradiție, și nu există nicio variantă pentru ca eu să fiu exclus din grupul Socialiștilor și Democraților. Răspunsul a fost unul anticipat și foarte ferm în acest sens. Deci pot spune că m-am întărit statutul de social-democrat european de la Dobrovăț (județul Iași – n.r.)”, a punctat europarlamentarul.

Nu în ultimul rând, Cătălin Ivan a precizat că, de atunci încoace, nu a mai vorbit cu Liviu Dragnea și că nu va mai discuta acest subiect cu liderul PSD.

„N-am ce să discut. Singurul care se află într-o dilemă este domnul Dragnea, care a fost dezinformat legat de statutul meu în partid și trebuie să-și clarifice acest lucru. Dar o poate face foarte simplu consultând documentele de la partid. În rest, eu n-am nicio dilemă, nicio neclaritate pe care să mi-o rezolv printr-o discuție pe care aș putea s-o am, ipotetic, cu domnul Dragnea”, a încheiat Ivan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *