Skip to content
Politică

Cătălin Ivan scoate la iveală subtilitățile acordului UE-Canada. Ce-i așteaptă pe români EXCLUSIV

surse24.ro
" "

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan scoate la iveală subtilitățile acordului comercial dintre Uniunea Europeană și Canada, arătând ce îi așteaptă pe români după semnarea acestui document.

Amintim că Parlamentul European a ratificat miercuri Acordul Economic şi Comercial Complet (CETA), dintre UE și Canada, țara nord-americană intenţionând să elimine regimul de vize pentru cetăţenii români şi bulgari începând cu 1 decembrie 2017.

În acest context, redacția PSnews.ro a stat de vorbă joi cu eurodeputatul social-democrat, pentru precizări legate de diverse temeri apărute recent, potrivit cărora CETA ar urma să pună companiile din UE într-o poziție de inferioritate în raport cu cele din Canada. Amintim că Ivan este unul dintre europarlamentarii care și-au exprimat public susținerea pentru acordul comercial.

Concret, Cătălin Ivan a dat de înțeles că temerile sus-amintite sunt nejustificate, PSD-istul punând accent pe principalul avantaj obținut de români în urma CETA: acela de a călători fără viză pe teritoriul canadian.

„Accesul la o piață mai mare sigur că pune o presiune concurențială pe toate companiile. Un astfel de tratat de liber schimb, un tratat comercial între două piețe atât de mari pe de o parte aduce oportunități, pe de altă parte aduce și riscurile necesare. Corporațiile din Canada vor putea veni pe piața europeană, la fel de bine cum companiile din Europa vor putea merge acolo. Sunt foarte multe firme din România care nu au putut să intre până acum pe piața din Canada din cauza tarifelor vamale. Odată înlăturat acest obstacol, avantajul va fi clar și pentru companiile din România. Sigur că sunt și îngrijorări, dar sunt și avantaje. Eu văd CETA ca pe un acord istoric, cu o mare oportunitate pentru companiile din Europa și din România și – sigur – un mare avantaj pentru români, deoarece ridicarea vizelor va însemna un acces facil în Canada și pentru investitori, și pentru turiști, și pentru toată lumea”, a declarat Ivan pentru PSnews.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *