Skip to content
Politică

Cătălin Predoiu: Anunțul OUG pe Codurile Penale e ca cireașa de pe ”tortul groazei”! EXCLUSIV

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în Comitetul Executiv naţional al PSD s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale.

„A fost o astfel de discuţie în cadrul CEx, în unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Dăncilă.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu fostul ministrul al Justiției, Cătălin Predoiu. Concret, întrebat ce consecințe are o astfel de ordonanță atât în plan juridic, cât și în cel politic, deputatul PNL a atras atenția că în primă instanță reiese că este vorba despre un eșec al reformei PSD – Toader a codurilor penale, în a doua instanță că Dragnea și Șerban Nicolae seamănă în justiție cultura lor juridică în funcție de interesele personale ale unor apropiați, în a treia instanță vor exista semnale clare în Europa, iar de asemenea poate fi un semn că PSD-ALDE au pierdut majoritatea parlamentară și nu își mai pot impune legile în Parlament, ci au nevoie de OUG.

„Scindarea procesului de legiferare a modificărilor, cu o parte rămasă în procedura parlamentarta și una pe calea ordonanței, arată în primul rând incoerența și parțial eșecul așa zisei reforme PSD – Toader a codurilor penale. Este proba clară că, în fapt, Ministerul Justiției nu a coordonat acest proces, că nu există o concepție coerentă și unitară asupra modificărilor, că nu există un cap limpede, un centru de coordonare care să gândească, elaboreze și promoveze această reformă. Acest centru de coordonare ar fi trebuit să fie Ministerul Justiției, dar atenția și imaginația juridică a dlui ministru Toader este absorbită în întregime de contenciosul constituțional. Managementul ministerului, relația cu Comisia și Statele Membre ale UE, relația cu sub-sistemele pe care le gestionează (penitenciare, probațiune, grefieri etc.) și relația cu Parlamentul sunt pentru dl Toader accesorii neinteresante pentru pasiunea dânsului pentru conflictele de natură constituțională. Dl Toader este, deci, un ministru incomplet din acest punct de vedere, al complexității necesare actului ministerial la nivelul Ministerului Justiției.

În al doilea rând, opțiunea scindării legiferării prin intervenția cu ordonanța de urgență mai arată că reforma a fost un fel de acțiune de ”tip Cooperativă Agricolă de Producție”, în care mai mulți ”cooperatori”, de la dl Dragnea la dl Șerban Nicolae, au dorit să ”semene” tipul lor de ”culturi juridice”, în funcție de interese personale sau ale unor apropiați pe care îi reprezintă în politică și Parlament.

În pragul preluării Președinției rotative a UE, acest anunț e ca cireașa de pe ”tortul groazei” pe care acest Guvern catastrofă l-a pregătit pentru ”masa politică” de Anul Nou, dar nu cred să mai mire pe nimeni în România sau în Europa în general, trăznăile, bâlbele și mișcările politice dezarticulate ale unei majorități care a pierdut demult cărarea dreaptă, în caz că a nimerit-o vreodată.

În sfârșit, mai poate fi un semn clar că PSD nu mai dispune de majoritatea care să îi asigure votarea legilor importante în Parlament. Invocarea contestărilor la CCR drept motiv pentru apelarea la ordonanța de urgență este culmea incoerenței, a lipsei de logică și a ipocriziei guvernului Dăncilă, în condiiile în care acest Guvern a bombardat CCR cu sesizări.

În concluzie, apelarea la ordonanța de urgență este o declarație de neputință, de incompetență și de frică de vot parlamentar, care a cuprins Guvernul Dăncilă și PSD – aripa Dragnea încă de săptămâna trecută, când și-au luat bagajul și au fugit din Plenul Camerei Deputaților refuzând un vot pe cererea de revocare a Președintelui Camerei cerut de PNL și celelalte partide din Opoziție”, a declarat Cătălin Predoiu în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *