Cătălin Predoiu, primele rezultate în lupta cu rețelele de droguri

Cătălin Predoiu / Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Sursa foto: Inquam / Sabin Cirstoveanu

Apar primele rezultate în lupta ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, cu rețelele de droguri. Amintim că, după accidentul de la 2 mai, ministrul Predoiu a anunțat toleranță 0 în lupta cu rețelele de traficanți de droguri și a demarat Planul Național pentru siguranța elevilor.

Din ultimele comunicări oficiale, se pare că deja încep să se vadă primele rezultate ale acestui Plan, astfel că aproape zilnic avem noi știri legate de intervenții în forță ale autorităților competente, care continuă să destructureze rețele de substanțe interzise.

Primele rezultate în lupta cu rețelele de droguri

Primul pas major a fost făcut la finalul lunii august, când o captură record a fost făcută la vama Bechet pe 29 august, într-un tir au fost găsite peste un milion de pastile de Alprazolam, cu o valoare de piață de 3 milioane de euro.

Poliţiştii de frontieră de la Bechet, judeţul Dolj, au descoperit, într-un autocamion încărcat cu seminţe de floarea soarelui, mai multe cutii cu medicamente ce conţineau 1.186.785 de comprimate ce aveau ca substanţă activă alprazolam, ce se regăseşte pe lista drogurilor de risc. Camionul era condus de un cetăţean bulgar, care a fost arestat pentru 30 de zile pentru trafic de droguri de mare risc. Ancheta este coordonată de procurorii DIICOT Craiova.

„Aceasta este cea mai mare captură de medicamente ce conțin substanță activă din categoria drogurilor de risc, valoarea de piată fiind estimată la peste 3 milioane de euro, transmitea atunci Poliția de Frontieră.

Captură semnificativă de ,,Cristal”

Ulterior,  pe 1 septembrie, DIICOT Galați a făcut o captură semnificativă de ,,Cristal”, drog de mare risc: 30 de kg, în valoare de 600.000 de euro.

Efectele sunt unele diverse, în funcţie de organism, similare cu cele ale MDMA şi amfetaminei. Consumatorul experimentează lipsa empatiei, agresivitate, agitaţie, tremur, dezinhibiţie, lipsa coordonării şi o sete permanentă. Efectele pe termen lung nu au putut fi bine documentate la nivel european, fiind o substanţă relativ nouă.

DIICOT Timișoara a descoperit o cultură de cannabis

În 6 septembrie, DIICOT Timișoara a identificat o cultură de 40 de plante de cannabis într-o curte a unei case. Aceasta era una dintre sursele de aprovizionare a unor grupări de traficanți din județul Timiș.

La doar câteva zile, pe 11 septembrie, DIICOT Giurgiu a trimis în judecată trei bărbați care aduceau din Spania cannabis și cocaină, pe care le vindeau ulterior elevilor.

Percheziții și arestări se fac și la domiciliile mai multor tineri din familii înstărite, mulți dintre ei având legătură cu Vlad Pascu, autorul tragediei din 2 mai, în urma căreia doi tineri și-au pierdut viața.

Lupta împotriva drogurilor a căpătat o atât de mare amploare, încât președintele Klaus Iohannis a anunțat că subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor va fi discutat în următoarea ședință a CSAT.

„Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră și mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluții pentru a combate acest flagel. Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării acest subiect.

Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale. În același timp, vreau să subliniez importanța comportamentelor preventive și responsabile. Este crucial ca tinerele generații să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun.

Prin educație și conștientizare, putem construi o barieră solidă împotriva acestor amenințări. De asemenea, este vital să implementăm programe de educație pentru sănătate în școli, care să le ofere elevilor toate informațiile și instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase”, a declarat Klaus Iohannis luni.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: