Premierul desemnat al PNL, Cătălin Predoiu, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă că liberalii propun un proiect guvernamental care pleaca de la programul prezidential Romania lucrului bine făcut și că ei încep programul prin educație, sănătate și cultură.
Predoiu a vorbit despre problemele din educatie care vor trebui rezolvate, despre sănătate, demografie, economie, infrastructură și a afirmat că vor lansa un program de reglementare și anume fiecare minister si institutie sa simplifice legislatia, din 10 legi sa rămâna una.
„Azi mai facem un pas important spre un drum inceput in 16 noiembrie 2014. Propunem un proiect guvernamental plecat de la programul prezidential Romania lucrului bine facut. Noi incepem proiectul prin educatie, sanatate, cultura.
Cinci probleme pragmatice trebuie rezolvate in educatie: reducerea abandonului scolar (aprox. 17% acum, e foarte mult), accesul sporit in universitati al tinerilor din mediul rural (doar 5% din studenti sint acum de la sate – vom construi un program national), implicarea cit mai larga a capitalului privat in sprijinirea scolii, o retea de scoli profesionale, construirea unui parcurs de cariera pentru profesori (pachete pe termen lung pentru a fi interesati sa intre in educatie, inclusiv un masterat didactic, mobilitate).
Al doilea domeniu prioritar e sanatatea. Pacient, guvern, stat – un triunghi de actori nefericiti. Cauzele sunt comune: logistica proasta, lipsa de cariera pe termen lung a medicilor, diferentele intre calitatea actului medical in functie de zona, furnizarea de medicamente, platile informale, banii cheltuiti netransparent.
Ne propunem stoparea migratiei medicilor.
Chestiunea demografiei e o chestiune de securitate nationala, cifrele arata ingrozitor. Ce e de facut? Trebuie crescuta alocatia pentru cresterea copilului, creata retea de crese, creata retea de after-school.
Trebuie sa pornim motoarele economiei. Nu avem capital autohton, nu avem competitivitate, multa plus-valoare pleaca in strainatate, in ciuda cifrelor macro bune. Trebuie sa folosim avantajele: resurse, creativitatea nativa, pozitia geografica. rebuie sa vorbim de reindustrializare si consum.
Romania nu a avut model economic in ultimii 25 de ani. Noi propunem patru piloni: prioritizarea si predictibilitate pe termen lung; administratia si legile sa nu mai fie bariere in calea afacerilor; un concordat intre guvern – mediul de afaceri – sindicate; domnia legii.
Marile zone de evaziune fiscala stau neatinse acum. Guvernul PNL nu va promova austeritatea.
Vom lansa un program de de-reglementare: fiecare minister si institutie sa simplifice legislatia, din 10 legi sa ramina una.
Pe termn lung avem nevoie de parteneriat cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Ei nu ne impun nimic. Nu inseamna neaparat creditarea Romaniei, ci o facilitare a investitiilor. Privind infrastructura: Sibiu-Pitesti este o prioritate si trebuie realizata”, a declarat Cătălin Predoiu.
Totodată, premierul desemnat al PNL a precizat că trebuie să își asume 2.5% din PIB pentru infrastructură, dar că trebuie să facă și standarde de cost pentru acele investiții.
Predoiu a transmis că, a împărțit politica fiscală în 2 etape: 2015-2016- reforma accelerată și 2017 -2020 reforma consolidată.
„Trebuie sa ne asumam investitii de 2,5% din PIB pentru infrastructura, dar trebuie sa facem si standarde de cost pentru acest investitii.
Politica fiscala: Nu inseamna o competitie pioniereasca cu un guvern Ponta iresponsabil
Am impartit politica fiscala in 2 etape: prima e 2015-2016 (reforma accelerata): sa trecem la o regândire a administratiei care aplica legile fiscale, informatizarea si digitalizarea ANAF, curatenie la companiile de stat care trebuie decapusate si listate pe bursa sau privatizate unde se poate, continuata combaterea evaziunii fiscale in zonele unde se afla. A vorbi de relaxari fiscale inainte de rezolvarea acestor probleme inseamna sa acoperi gunoiul cu un pres frumos. Trebuie sa rationalizam cheltuielile neproductive, pentru ca se arunca bani pe proiecte neproductive .
Masuri fiscale: Reducerea progresiva a taxei pe stâlp si a accizei pe carburanti pâna la zero pâna in decembrie 2016, reducerea TVA la 19% din 1 ianuarie 2016. Daca aceasta prima parte este indeplinita, putem sa intram in a doua etapa, 2017-2020, de reforma consolidata. Trebuie sa aprobam o legislatie privind holdingurile, insolventa persoanei fizice. Cota unica de 16% s-ar aplica si la CAS pentru angajat si angajator.”, a transmis Cătălin Predoiu sâmbătă.
Gargara….(cand au fost la guvernare atat PDL cat si PNL nu au facut nimic.).