Skip to content
Politică

Cătălin Predoiu trage un semnal de alarmă: „Avem nevoie de un program urgent!”

" "

Președintele demisionar al PNL București, Cătălin Predoiu, în cursul zilei de luni, pe pagina personală de Facebook, a postat un mesaj prin care atrage atenția asupra deficiențelor Armatei Române.

„Avem nevoie de un program urgent de echipare si înzestrare a Armatei, de relansarea industriei de apărare si de creșterea efectivelor militare ale Armatei Române. Investiția în industria de apărare și înzestrarea Armatei Române trebuie să fie obiective permanente. Partidele politice care vor forma Guvernele viitoare în următorii ani, trebuie să garanteze angajamentul luat privind acoperirea bugetară a acestor obiective. Summitul NATO de la Varșovia arată că influența în cadrul alianței depinde nu numai de poziția geostrategică și de demersurile diplomatice, ci și de eforturile financiare și operaționale concrete pe care fiecare stat membru le face pentru propria apărare.
Comunicatul oficial al Summitului NATO de la Varșovia (139 de paragrafe) și mai ales declarația șefilor de state și de guverne participante la reuniunea Consiliului Atlanticului de Nord (13 puncte) permit primele concluzii după Summit. Declarația, care rezumă principiile, cel mai important document adoptat, reafirmă angajamentele NATO pentru apărare și descurajare, pentru a proiecta stabilitate și dincolo de frontierele Alianței. Toate măsurile luate sunt defensive, proporționale, transparente și conforme arhitecturii de securitate europene.
Articolul 9 al declarației prevede mai mult sprijin pentru Ucraina și Georgia și continuarea acordării de asistență pentru Republica Moldova. Se promite adâncirea cooperării cu partenerii din regiunile baltică și a Mării Negre, ca și cu Balcanii de Vest.
În același timp, NATO menține deschiderea pentru dialog constructiv cu Rusia (art. 6).
Al doilea document, comunicatul, detaliază temele discutate. Este atipic de mare, având 139 de paragrafe.
România este menționată la: art 37/e, când se amintește despre Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est a NATO; la art. 41 unde se vorbește despre brigada multinațională, ca inițiativă românească; la art 57 despre baza americană de la Deveselu transferată către NATO; la art. 78, exercițiile comune româno-bulgare. Deci, România este menționată de 4 ori în comunicatul final, la fel ca Polonia, în timp ce Bulgaria este menționată o singură dată, fiecare dintre cele trei țări baltice de câte 2 ori, alte țări membre NATO din zona noastră nefiind menționate.
Marea Neagră, despre care a curs atâta cerneală la București, este menționată în diverse contexte: art.10 (Rusia destabilizează regiunea Mării Negre, iar prezența ei militară aici proiectează putere, “project power”,în Mediterana Orientală); 17, capabilitățile militare pe care Rusia le construiește în Marea Neagră; 23, creșterea activităților militare rusești în mai multe mări și oceane, deteriorarea securității în Marea Neagră, dialogul NATO cu Ucraina și Georgia și sprijinirea lor; 41, consolidarea zonei de sud a Flancului estic; 112, pachetul de securitate oferit de NATO Georgiei.
Patru batalioane vor fi dislocate în fiecare dintre cele trei state baltice plus Polonia.
Pe site-urile ministerelor apărării, britanicii, anunță Defence Secretary, Michael Fallon, trimit 500 militari în Estonia, alte mii sunt pregătite pentru a fi oricând dislocate ca forță de reacție rapidă, 150 militari vor merge în Polonia pentru a îmbunătății inter operabilitatea, iar britanicii se angajează să antreneze 4.000 de soldați ucraineni. Americanii trimit un batalion în cadrul NATO, în Polonia, și încă cel puțin un batalion și comandamentul brigăzii de reasigurare strategică, după cum comunicase anterior Pentagonul la majorarea bugetului pe 2017 pentru reasigurare strategică. Până la un batalion de militari americani, din cadrul acestei brigăzi ce are comandamentul în Polonia, va fi desfășurat și în România.
Un batalion german și unul canadian vor fi dislocate în Lituania și respectiv Letonia. În cazul balticilor și al Poloniei, detaliile sunt clarificate în mare parte.
România a fost activă în dezbaterile NATO, se vede clar în documentele de la Varșovia. Viitorul summit NATO va avea loc la Bruxelles, în 2017″, a scris Cătălin Predoiu pe pagina personală de Facebook

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *