Skip to content
Politică

Cătălin Striblea deslușește un mister. Ce mesaj a primit de la Băsescu legat de Laura Codruța Kovesi

Jurnalistul B1 Tv, Cătălin Striblea, dezvăluie pe blogul său un mesaj primit de la Traian Băsescu, în care fostul șef al statului explică motivul pentru care a postat marți, pe pagina sa de Facebook, un filmuleț video ce putea fi interpretat ca un atac la adresa Laurei Codruța Koveși.

Reamintim că marți Traian Băsescu a postat, marţi, pe Facebook, un material video în care apare când îi cerea, în 2009, socoteală actualei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, procuror general la acea vreme, în legătură cu Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei. Fostul preşedinte îi reproşa, pe un ton extrem de ridicat, lui Kovesi că s-au închis dosarele şi nu s-a stabilit cine a tras în oameni şi cine sunt vinovaţii.

Realizatorul B1 TV oferă, în cadrul articolului postat pe blogul personal, și o explicație pentru care dosarul Revoluției stagnează și nu s-au găsit, nici după 25 de ani, posibilii vinovați din acest megadosar. Striblea este de părere că dosarul a fost blocat deoarece, în cazul unei condamnări a lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției se putea ajunge la un precedent periculos și anume condamnarea unui fost Președinte al României.

”Luni după-amiază Traian Băsescu a postat o înregistrare pe FB, legată de nerezolvarea Dosarului Mineriadei din iunie 1990. În film era prezentă și înregistrarea celebrei ședințe de seară de la Cotroceni, din 2009,  în care au venit victime ale mineriadelor, procurori, lideri de opinie și în care s-a discutat pe larg subiectul.

Sunt câteva momente în care Traian Băsescu este agresiv cu Laura Codruța Kovesi și-i cere să urgenteze dosarul care atunci avea 18 ani. Interpretarea firească a presei a fost că este un atac la Kovesi. L-am sunat aseară pe Traian Băsescu, să-l rog să intre în emisiune să lămurească ce a vrut să transmită.

Fostul președinte nu a dorit, dar mi-a explicat intenția sa: ” Nu a fost un atac la Kovesi. Am vrut să-mi apăr mandatul. Mi s-a pus în cârcă nerezolvare acestui dosar. Și am făcut repetat cereri ca el să se rezolve. Asta i-am și cerut atunci lui Kovesi. De altfel, o să public și ce i-am cerut lui Tiberiu Nițu la numire, să rezolve acest dosar. Deci nu are legătură cu Kovesi.”

Rămâne însă pentru mine o necunoscută de ce acest dosar a fost blocat ani de zile. Traian Băsescu mi-a spus aseară că e o chestiune care ține strict de procurori, de background-ul lor profesional și uman.

Totuși e ceva care îmi scapă. Cel puțin în cazul lui Kovesi, o femeie foarte curajoasă. Când și-a pus în cap să meargă cu un dosar până la capăt, a mers până în pânzele albe, după cum se vede. De asta mă miră ineficiența sa în acest dosar. Ce o fi aici mai complicat? De ce nu s-au plimbat, măcar, Iliescu, Roman, Voican-Voiculescu pe la Parchet sub ochii televiziunilor?

Fără a putea spune un motiv, eu cred că acest dosar a fost blocat. Și nu pot decât să fac o speculație: că s-au ferit să ajungă la condamnarea unui șef de stat pentru a nu naște precedente. E doar un sentiment. Dar nu-mi pot explica de ce dosarul ăsta nu și-a găsit capătul în niciunul dintre regimurile prin care a trecut.”, precizează Cătălin Striblea pe blogul personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *