Cătălin Țone: Testele antidrog ar trebui să se aplice și profesorilor

Expertul antidrog Cătălin Țone este invitat, miercuri, în emisiunea „Puterea Știrilor”. Acesta vorbește despre cazurile recente ale dascălilor acuzați de trafic de droguri și trimiși în judecată, după ce au fost prinși în flagrant de către DIICOT, în speță cazul profesorului de Engleză din Bacău, cel mai recent, care avea o seră în care cultiva cannabis.

Cătălin Țone vorbește despre ultimele acțiuni.

„Au fost peste 200 de percheziții. Se fac audieri, sunt arestări. Au fost acțiuni punctuale, pe fiecare județ”, arată invitatul.

Acesta vorbește despre cazul profesorului din Bacău, pe care-l compară cu un „bun grădinar”.

„Este dezarmant să auzim asta, pentru că este un cadru didactic și ar trebui să fie un model”, arată Țone.

Acesta vorbește despre modalitatea în care profesorul făcea trafic cu  7 tipuri de droguri – cannabis și alte șase tipuri de droguri sintetice periculoase (substanțe nepsihoactive și alte patru).

„Practic, aveau un fel de magazin. Modalitatea de procurare era foarte ingenioasă. Iar distribuția se făcea prin dead-drop. Apoi, drogurile sunt plantate în locații publice sau semi-publice și se trimit coordonatele GPS. Se evită contactul direct, pentru că apar suspiciuni”, mai spune expertul.

Registrul național al traficanților de droguri este o idee importantă și aplicabilă, mai arată acesta.

„Dascălii care fac trafic de droguri nu mai au ce căuta la catedră”, arată Țone. „Școlile sunt locuri vulnerabile. Au fost cazuri instrumentate în care profesorii se drogau cu elevii”. 

Testele antidrog

Țone spune că testele antidrog ar trebui să se aplice și profesorilor, nu doar elevilor, date fiind ultimele cazuri.

„Sunt 235.000 de cadre didactice în România. Ar trebui să aplicăm analiza și asupra lor”, mai arată invitatul.

Cea mai mare problemă este combaterea rețelelor de trafic de droguri.

„România a fost și a rămas o țară de tranzit. Rețelele de trafic de droguri trebuie destructurate. Trebuie și dealer-ii abordați. Trebuie să fie un cumul de factori și să se acționeze”, consideră Țone.

 

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: