Skip to content
Politică

Catalonia: premierul separatist vrea să negocieze cu Madridul

ibtimes.co.uk

Confruntat cu expirarea deadline-ului trasat de Guvernul de la Madrid, premierul catalan Carles Puigdemont îi trimite o scrisoare lui Mariano Rajoy în care îi cere o întâlnire în următoarele două luni.

Liderul catalan Carles Puigdemont nu a oferit un răspuns clar cu privire la declararea independenței Cataloniei în scrisoarea adresată premierului spaniol.

Azi la ora 10 expiră termenul acordat de premierul spaniol liderului de la Barcelona, pentru a lămuri dacă a declarat sau nu independența regiunii, potrivit El Pais, citat de realitatea.net

Prin semnarea unei declarații „simbolice”, Carles Puigdemont spune că a suspendat orice acțiune pentru a purta negocieri cu administrația centrală a Spaniei.

Oferta noastră spre dialog este sinceră, în ciuda tutror lucrurilor care s-au întâmplat„, se spune în scrisoarea lui Puigdemont.

Preşedintele catalan trebuia să ofere explicaţiile până la ora locală 10 (ora României 11). Dacă ar fi confirmat că a declarat independenţa, Madridul oferise un nou termen, de trei zile, pentru a retrage declaraţia.

În caz contrar, Guvernul de la Madrid va suspenda autonomia regiunii. Liderul catalan a fost supus la presiuni în weekend, din partea aliaţilor săi, să ignore ameninţarea Guvernului spaniol şi să proclame secesiunea.

Aceştia au subliniat că, în caz contrar, cei două milioane de alegători care au votat la referendum vor fi umiliţi. Dacă va pierde susţinerea aliaţilor, preşedintele nu va mai putea guverna.

Deocamdată, ambele părți, separatiștii catalani și guvernul lui Rajoy, s-au declarat dispuse la un dialog, dar guvernul de la Madrid a ținut să menționeze că un astfel de dialog nu se va purta pe tema independenței, în timp ce Puigdemont are o poziție neclară și față de conținutul acestui dialog, el neprecizând ce dorește să discute cu Madridul sau ce așteptări are de la eventuale tratative.

Pe de altă parte, sub aspect economic, perspectiva secesiunii a determinat sute de companii să-și mute sediul social din Catalonia. Un exod ce amintește de cel al companiilor canadiene care în anii ’70 au părăsit Quebecul, atunci când această provincie flirta cu independența, și nu s-au mai întors niciodată. Iar o asemenea mișcare riscă să amenințe pe termen lung prosperitatea Cataloniei, care în prezent contribuie cu 19% la PIB-ul Spaniei, această contribuție fiind un argument invocat de separatiști în susținerea independenței.

Dar asupra liderilor separatiști catalani planează și amenințarea justiției. De altfel, membrii comisiei electorale de la referendum au cedat presiunii și au demisionat înaintea scrutinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *