Skip to content
Politică

Catalonia vrea REFERENDUM de independenţă faţă de Spania

Preşedintele catalan Artur Mas a convocat sâmbătă pentru 9 noiembrie un referendum privind independenţa acestei regiuni de Spania, generând reacţia imediată a Guvernului spaniol, care a afirmat categoric că referendumul nu va avea loc, relatează AFP, conform Mediafax.
Artur Mas a convocat referendumul sfidând Guvernul de la Madrid, care vrea să împiedice orice consultare.
Aspiraţiile la independenţă au crescut în Catalonia, o regiunea cu 7,5 milioane de locuitori situată în nord-estul Spaniei, după ce statutul său de autonomie a fost modificat în 2010 de Curtea Constituţională, care a retras recunoaşterea sa drept „naţiune”.
Când Madridul a refuzat în 2012 să acorde Cataloniei mai multă autonomie în perceperea şi gestionarea impozitelor, Artur Mas a promis să organizeze această consultare.
„Vrem să votăm”, a declarat el după semnarea solemnă a decretului la Guvernul catalan.
Guvernul spaniol a afirmat însă categoric, sâmbătă, că referendumul nu va avea loc.
„Acest referendum nu va avea loc pentru că este anticonstituţional”, a declarat numărul doi al Guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, în cadrul unei conferinţe de presă. „Toţi spaniolii trebuie să decidă ce este Spania şi cum să se organizeze ea” şi „nimeni nu este mai presus de voinţa suverană a poporului spaniol”.
Guvernul a început imediat procedura de apel în faţa Curţii Constituţionale, a anunţat vicepremierul. Acest apel va suspenda imediat decretul şi legea catalană votată în această săptămână, care autorizează organizarea lui, a adăugat aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *