Skip to content
Politică

Cătăniciu arată dedesubturile anchetei pe alegerile din 2009. Cine-l protejează pe Oprea? EXCLUSIV

ziardecluj.ro

Prim-vicepreședintele ALDE Steluța Cătăniciu (secretar al Comisiei juridice din Camera Deputaților) a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală dedesubturile anchetei demarate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) cu privire la alegerile prezidențiale din anul 2009.

Concret: deputatul ALDE a privit cu scepticism demersul procurorului general Augustin Lazăr, dând de înțeles că toată acțiunea ar fi fost începută doar de ochii lumii, rostul ei esențial fiind acela de a bloca ancheta comisiei parlamentare deja constituite în acest sens.

„Domnul procuror general ne-am obișnuit în ultimul timp să facă și declarații, să aibă și intervenții de ochii lumii. Este evident că acest dosar a fost deschis pentru a stopa comisia de anchetă a Parlamentului”, a afirmat Cătăniciu.

Întrebată dacă nu cumva o anchetă penală ar fi mai solidă decât una a Legislativului (ținând cont că o persoană nu este obligată să se prezinte în fața unei comisii parlamentare), Steluța Cătăniciu a scos în evidență faptul că obligativitatea există, dar se ajunge într-un impas din cauza lipsei sancțiunilor în caz de absență a celor convocați. Totuși, ideea reliefată de către avocatul clujean este că aceia care refuză să se înfățișeze la audierile parlamentare au ceva de ascuns.

„Dacă o să vă uitați în regulamentul Camerei Deputaților și al Senatului, o să vedeți că persoanele care sunt citate la comisiile speciale de anchetă (pentru că despre o astfel de comisie vorbim) au obligația de a se prezenta în fața acestor comisii. Acuma, sigur: mergând mai departe și văzând că nu există stipulată în mod expres o sancțiune în cazul în care persoanele care au această obligație nu se prezintă, înseamnă că vorbim de o obligație mai mult morală. Pentru că nu poți să dai o sancțiune în cazul celor care nu se prezintă, dar putem să ne punem semne mari de întrebare: de ce nu se prezintă o persoană citată la o astfel de comisie de anchetă? În mod cert, răspunsul ar fi că are ceva de ascuns. Pentru că nu cred că ar putea exista alte motive pentru care un reprezentant al unei instituții publice din România – în situația în care ar fi citat – nu s-ar prezenta. Cred că singurul motiv ar fi acesta: că ar avea ceva de ascuns față de opinia publică, în primul rând, față de cetățenii acestei țări; nu neapărat față de Parlament. Parlamentul a hotărât înființarea acestei comisii de anchetă tocmai pentru a se afla adevărul cu privire la ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2009”, a explicat deputatul jurist.

Chestionată dacă – în opinia sa – ancheta PICCJ are o finalitate concretă sau va trena până când lumea va uita de ea, Steluța Cătăniciu a făcut o paralelă cu un demers similar al Parchetului General în legătură cu afacerea Nana (mai precis, cu modul în care Traian Băsescu și-a cumpărat terenuri în timp ce era președintele României).

„Cred că se va întâmpla la fel ca în cazul Comiseii Nana: știți că și atunci Parchetul General a început urmărirea penală in rem și… Dumneavoastră ați mai aflat ceva de acea anchetă? N-are nicio legătură comisia parlamentară cu ancheta desfășurată de Parchetul General! Eu îi doresc procurorului general al României să aibă curajul să ducă această anchetă până la capăt. Parlamentul în mod cert va avea acest curaj, dacă de curaj e nevoie în ziua de azi ca să îți faci treaba”, a punctat Cătăniciu.

Ultimul subiect discutat cu liderul ALDE s-a referit la audierea în secret a lui Gabriel Oprea la PICCJ în dosarul scrutinului prezidențial din 2009. În acest context, Steluța Cătăniciu a făcut o paralelă între discreția manifestată de către Parchetul General în cazul lui Oprea și cea de care a dat dovadă DNA în situația Alinei Gorghiu într-un dosar al lui Mihail Vlasov.

„Nu este singurul (Oprea – n.r.); au mai fost audiați și alți președinți de partide (ne amintim de doamna Gorghiu, care a fost audiată pe ușa din spate a DNA-ului) – depinde de interesul parchetului față de persoana pe care o audiază: dacă vrea să facă circ mediatic cu privire la acea audiere sau dacă vrea s-o protejeze”, a opinat Cătăniciu.

La întrebarea legată de persoanele care ar avea interesul să îl protejeze pe Gabriel Oprea, prim-vicepreședintele ALDE a răspuns: „În primul rând, mă gândesc la cei pe care ar putea să-i divulge”.

Solicitată să pronunțe nume în această privință, Steluța Cătăniciu a replicat: „Cred că le știți foarte bine și dumneavoastră, și opinia publică – nu cred că mai este un secret pentru nimeni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *