Skip to content
Politică

Cătăniciu, reacție furtunoasă la valul de audieri de la DNA: Abuz de neînțeles! EXCLUSIV

actualdecluj.ro
" "

Prim-vicepreședintele ALDE Steluța Cătăniciu a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, reacționând furtunos la recentul val de audieri de la DNA în dosarul penal deschis ca urmare a adoptării Ordonanței de Urgență (OUG) 13/2017.

După cum puteți citi în linkul de mai jos, Grațiela Gavrilescu a fost chemată miercuri la DNA în calitate de martor în dosarul sus-amintit. Actualul ministru pentru Relația cu Parlamentul este al treilea nume greu audiat în această speță, după fosta șefă a CSM Oana Schmidt-Hăineală și procurorul Constantin Sima.

" "
" "

CITIȚI ȘI: UPDATE Șoc în Guvern: Grațiela Gavrilescu, audiată la DNA

Concret, secretarul Comisiei juridice din Camera Deputaților a vorbit despre „un asalt incredibil al instituțiilor de forță asupra democrației reprezentative din România”, apreciind că echilibrul dintre puterile statului „la această oră lipsește cu desăvârșire”.

Mi se pare că acest val de audieri la DNA în cazul celebrei Ordonanțe 13 nu constituie altceva decât un asalt incredibil al instituțiilor de forță asupra democrației reprezentative din România, iar România – acum, mai mult ca niciodată – nu mai este stat de drept, pentru că în Constituția României statul de drept este definit ca fiind organizat potrivit principiului separației și echilibrului puterilor (evident: legislativă, executivă și judecătorească). Or, în România, la această oră, este încălcat grav acest principiu al separației puterilor în stat, prin această anchetă a DNA-ului asupra modului în care a fost adoptată Ordonanța de Urgență 13 de către guvernul Grindeanu și cred eu că este evident pentru toată lumea că acest echilibru – care a fost la un moment dat precar – între puterile statului (cel puțin între puterea executivă și legislativă, pe de o parte, și cea judecătorească, pe de altă parte) la această oră lipsește cu desăvârșire. Pentru că – vedeți dumneavoastră – în permanență ne-am obișnuit să vorbim despre independența justiției, uitând, din păcate, chiar și noi, parlamentarii, să discutăm și Parlamentul chiar să lupte pentru independența cu adevărat a Parlamentului”, a spus Cătăniciu pentru PSnews.ro.

Întrebată dacă va aduce în discuție cazul dosarului OUG 13 în Comisia juridică, Steluța Cătăniciu a răspuns: „Această problemă în Comisia juridică nu știu sub ce formă poate fi ridicată – mai mult așa, ca o discuție. Numai că, din păcate, ați văzut și dumneavoastră care este posibilitatea unui dialog între putere și opoziție la această oră”.

„Această problemă a fost ridicată, într-un mod foarte corect, de către președintele Senatului și liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, prin invocarea, la Curtea Constituțională, a unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public (respectiv DNA) și puterea executivă. Pentru că este inadmisibilă această ingerință a DNA-ului în procedura de adoptare a unei ordonanțe de urgență cum a fost Ordonanța 13”, a amintit deputatul jurist.

În încheiere, Steluța Cătăniciu a rememorat respingerea, de către CCR, a sesizării privind un posibil conflict între cabinetul Sorin Grindeanu și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„Mie mi se pare… cred că «ciudat» este puțin spus… faptul că DNA continuă acest demers al cercetării miniștrilor din guvernul Grindeanu pe adoptarea acestei ordonanțe, chiar după decizia Curții Constituționale care a spus – atunci când a respins sesizarea Curții cu un posibil conflict juridic de natură constituțională între CSM și guvernul Grindeanu (și anume: prin faptul că CSM-ul nu a avizat Ordonanța 13) – un lucru foarte important: că guvernul Grindeanu a acționat legal și, mai ales, că guvernul Grindeanu avea dreptul să stabilească urgența (lucru care ține de oportunitate) și să stabilească textul ordonanței. Deci pentru mine este de neînțeles, la această oră, de ce DNA persistă în acest abuz. Pentru că discutăm, practic, despre un abuz pe care DNA îl face acum împotriva guvernului Grindeanu, a conchis prim-vicepreședintele ALDE.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *