Skip to content
Politică

Cătăniciu, revoltată de MCV: Aduce atingere gravă Constituției! L-a scris Macovei mereu? EXCLUSIV

libertatea.ro

Deputatul ALDE Steluța Cătăniciu (vicepreședinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților) a acordat vineri dimineață o declarație pentru PSnews.ro, în care și-a exprimat revolta în legătură cu rapoartele despre România ale Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene.

CITIȚI ȘI: UPDATE Reacția DNA / A APĂRUT raportul MCV: mai multe reci decât calde

Întrebată cum i se pare tonul ultimului raport MCV în comparație cu cele ale precedentelor astfel de documente, Steluța Cătăniciu a afirmat că, în general, lipsește dimensiunea cooperării și că mecanismul vizează subordonarea României față de UE, prin evidențierea de fiecare dată a instituțiilor de forță, fără a menționa nimic despre abuzurile acestora.

„La modul general, acest MCV nu este – așa cum s-a văzut clar de-a lungul timpului – un mecanism de cooperare, ci este unul de verificare. Cooperare n-a existat niciodată din partea Comisiei – cel puțin nu cu România. Ne-am întrebat și eu, și alți colegi parlamentari cu care am discutat cum se ajunge an de an la asemenea concluzii și cine sunt cei care redactează acest raport, pentru că nu este unul tehnic, ci este bazat mai mult pe considerente politice, care încearcă să facă din România o țară aflată oarecum în subordinea Uniunii Europene. Și este ciudat cum de fiecare dată sunt evidențiate instituțiile de forță, fără a se face referire la abuzurile acestora, despre care se vorbește atât de mult în ultimul timp”, a tunat Cătăniciu.

Mai mult: avocatul a avertizat că ultimul raport MCV „aduce atingere gravă Constituției României” și suveranității țării noastre, precum și că, în general, tonul acestor documente seamănă cu cel folosit de către europarlamentarul ECR Monica Macovei, fost ministru al Justiției.

„Prin concluziile sale, acest ultim raport aduce atingere gravă Constituției României. Se vorbește în cadrul acestuia despre necesitatea unui cod de conduită pentru parlamentari și membri ai Guvernului, cod de conduită care să devină un «un instrument eficient în reducerea criticilor publice la adresa magistraților și în sporirea respectului pentru sistemul judiciar și pentru hotărârile judecătorești». Asta despre independența justiției. Dar despre independența și respectul pentru Parlamentul României mă întreb: n-ar trebui să vorbească cineva în acest raport? Sau l-a scris Monica Macovei de fiecare dată? Pentru că este de neacceptat ca, în cadrul unui asemenea raport, să fie aduse critici la adresa Parlamentului României, prin intermediul căruia poporul român își exercită suveranitatea națională. Raportul acesta conține foarte multe minciuni care trebuie în mod obligatoriu demascate; altfel nu mai putem vorbi de suveranitatea României”, a subliniat deputatul de Cluj.

În acest context, am întrebat-o pe Steluța Cătăniciu în ce măsură consideră valabilă ipoteza exprimată în ultimii ani, potrivit căreia rapoartele MCV ar fi redactate ținând cont de opiniile Monicăi Macovei și a celor din jurul ei.

„O consider valabilă sută la sută. Este evident de-a lungul timpului că se întâmplă acest lucru. Vă spun sincer că de foarte multe ori am regăsit în cadrul concluziilor rapoartelor expresiile Monicăi Macovei”, a răspuns parlamentarul ALDE.

Pe de altă parte, deputatul jurist nu a oferit un orizont de timp în care România ar putea scăpa de monitorizarea MCV.

„Nu știu dacă pot eu să estimez acest lucru. România trebuia să scape de mult de această monitorizare. Este evident că cineva are interes ca această monitorizare să existe pentru România. Condițiile sunt îndeplinite de mult”, a spus Steluța Cătăniciu cu regret.

Chestionată în legătură cu persoana care ar avea interes în menținerea MCV-ului în legătură cu România, Cătăniciu a replicat: „În mod cert, acest cineva nu poate să facă parte decât din conducerea Comisiei. Nu știu dacă pot să pronunț un nume – probabil nu este un singur nume. Nu depinde de o singură persoană această monitorizare”.

În încheiere, am vrut să știm dacă păstrarea MCV-ului în 2019 ar vulnerabiliza România, în calitatea sa de președinte al Consiliului Uniunii Europene. La rândul ei, Steluța Cătăniciu a declarat: „Consider că față de România trebuia să înceteze de mult această monitorizare”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *