Skip to content
Politică

Cataramă îi desființează pe Orban și pe Bolojan cu o zi înaintea Congresului PNL EXCLUSIV

libertatea.ro

Omul de afaceri Viorel Cataramă a acordat vineri un interviu pentru PSnews.ro, în care i-a desființat pe fostul vicepreședinte al PNL Ludovic Orban și pe primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, cu o zi înaintea Congresului Partidului Național Liberal.

În același context, Cataramă a vorbit despre șansele contracandidatului lui Orban – europarlamentarul Cristian Bușoi – de a redresa formațiunea politică, precum și despre cum profita liberalii din actuala criză prin care trece Partidul Social Democrat.

Reporter PSnews: Este criza politică din PSD o oportunitate pentru PNL?

Viorel Cataramă: Faptul că circul din PSD şi din Guvern a acoperit complet mesajele PNL este şi un semnal al slăbiciunii PNL. Un guvern cu miniştrii demisionari, guvern contestat de propriul partid, chiar pentru neîndeplinirea programului de guvernare, ar trebui să fie o oportunitate pentru PNL. În mod normal, într-o situaţie atât de clar vulnerabilă pentru PSD, dacă ar exista un echilibru al încrederii publice între putere şi opoziţie, PNL ar aduna imediat contestarea împotriva Guvernului şi ar folosi orice neînţelegere în tabară parlamentară a puterii pentru a lua guvernarea. Asta este o realitate politică, pragmatică. Din păcate, nu se vede decât că PNL nu este nicăieri, nu există.

Reporter PSnews: PNL are Congres peste două zile. Credeţi că va găsi partidul o soluţie de redresare prin acest eveniment?

Viorel Cataramă: Partidul Național Liberal poate găsi o soluţie de redresare, dar soluţia asta, din punctul meu de vedere, nu este în echipa Orban. Cred că Ludovic Orban nu va fi un bun lider pentru PNL şi nu poate creşte electoral PNL, este sub partid ca încredere şi nu mai are potenţial de creştere, pentru că este un politician foarte erodat. Ca om politic, Ludovic Orban una spune şi alta face: a criticat si înfiinţarea Alianței DA, şi înfiinţarea USL, dar a fost mereu în prima linie politică şi cu D.A., și cu USL. Ludovic Orban a criticat oamenii impuşi de la centru filialelor, dar iată că acum s-a înconjurat exact de oameni impuşi filialelor. Ludovic Orban a criticat vechea conducere a PNL (despre care spunea că „unde nu este cap este vai de picioare”), dar acum vine chiar cu cei pe care îi acuza că au fost răspunzători pentru eşecul PNL. Toate astea confirmă că drumul pe care merge Ludovic Orban este închis şi nu va duce PNL mai departe decât unde este acum.

Reporter PSnews: Aţi decis să acceptati sprijinul echipei Buşoi. Care este diferenţa dintre echipa lui Cristian Buşoi şi cea a lui Ludovic Orban?

Viorel Cataramă: În primul rând, doresc să-i mulțumesc domnului Bușoi pentru sprijinul acordat. Spre deosebire de Ludovic, Cristian vine cu mai multă seriozitate și substanţă, este mai echilibrat. Problema nu este dacă Orban este mai simpatic decât Buşoi sau invers, ci dacă Orban sau Buşoi poate veni cu o viziune nouă şi cu soluţii de a creşte electoral PNL.

Cristian Buşoi vine cu un plan de revigorare a partidului. Şi dau un exemplu concret: propunerea lui Dan Motreanu şi Cristian Buşoi, ca PNL să aibă o platforma de consultare on-line, în timp real, a bazei partidului în legătură cu deciziile politice importante. Această platformă online răspunde exact la faptul că, deşi raportarea oamenilor la politică s-a schimbat, raportarea PNL a rămas învechită, iar PNL a rămas în urmă în comunicarea internă şi cu electoratul.

În al doilea rând, echipa Buşoi vine cu un mesaj asumat de centru-dreapta şi aici ajut direct şi eu: reducerea cotei unice, contribuţii sociale zero pentru noi locuri de muncă, stimularea deplasării angajaţilor de la stat la privat – toate măsurile pentru reducerea poverii pe care statul o pune pe umerii mediului privat.

În plus, eu vin cu o propunere complementară la ceea ce propune Cristian Buşoi. El susţine mai puţin discurs despre justiţie şi mai mult despre economie. Eu susţin ca justiţia şi politica economică de dreapta să fie la fel de importante. Deci ne completăm.

Reporter PSnews: Veţi candida pe o funcţie de prim-vicepreşedinte pe strategie politică avându-l ca adversar pe Ilie Bolojan. Credeţi că veţi câştiga?

Viorel Cataramă: Da, cred că voi câştiga şi cred că, dincolo de imaginea de bun primar, Ilie Bolojan a greşit şi continuă să greşească în câteva aspecte importante legate de PNL. În primul rând, Ilie Bolojan greşeşte când împarte PNL între cei care aduc voturi şi cei care consumă voturi, între vest și sud, intre răi și buni, punându-se pe sine în tabăra celor care aduc voturi. Ideea că oameni ca Nicolae Robu, Daniel Buda, Marian Petrache, Vasile Iliuță, Marcel Vela, Mugur Cozmanciuc și alți colegi sunt consumatori de voturi, în timp ce domnia sa este omul care aduce voturi este o exagerare. De la locale la parlamentare, organizaţia PNL Bihor, condusă de domnul Bolojan, a pierdut jumătate din voturi, fiind una dintre organizaţiile care au pierdut cele mai multe voturi. Asta în condiţiile în care Bucureştiul, deşi a fost luat ţintă de domnul Bolojan ca cea mai „rea” organizaţie, a câştigat – de bine, de rău – 11.000 de voturi în plus.

Domnul Bolojan a fost pe deplin responsabil de strategia pentru parlamentare şi, ca urmare a acestei strategii, PNL a ajuns la 20%. Domnul Bolojan este în eroare şi pentru că atacă mai mult propriii colegi decât adversarii de la PSD. Dacă vrea să fie de folos Partidului Național Liberal, atunci ar trebui să fie mai activ în apariţiile în media susţinând temele PNL, iar asta nu se poate face de la Oradea.

Dacă vrem să recuperăm electoratul pe care l-am pierdut, avem nevoie să venim în faţa publicului cu temele care interesează publicul nostru, nu să ne atacăm colegii şi să evităm dezbaterea. Repet: PNL poate găsi o soluţie de redresare, dar soluţia asta, din punctul meu de vedere, nu este în echipa Orban.

2 comentarii la “Cataramă îi desființează pe Orban și pe Bolojan cu o zi înaintea Congresului PNL EXCLUSIV

  1. Gargară de hoț și de securist.
    Deocamdată vrea și el un post în partid, unul cu viitor luminous și acces la funcții cu imunitate. Va avea mare nevoie de imunitate, mai sunt plângeri penale nerezolvate, și nu se știe niciodată…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *