Skip to content
Politică

Catastrofă pentru bucureşteni. Anunţul sumbru făcut de RADET

Catastrofă pentru bucureşteni. Ce anunţ sumbru a făcut, miercuri, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET).

Instituţia a anunţat că nu are buget aprobat pentru anul în curs și nici buget rectificat pentru anul 2014, atrăgând atenția că funcționarea în condiții de eficiență economică a regiei a devenit problematică, existând riscul blocării activității furnizorilor de bunuri și servicii sau lucrări, mai ales a celor de energie termică, electrică și apă, relatează Agerpres, citând un comunicat al RADET.

„Regia funcționează în prezent cu o neacoperire a necesarului de cheltuieli de aproximativ 15 procente, pentru că bugetul pe anul 2015 nu a fost aprobat. Până în momentul în care au existat alternative de funcționare a regiei am găsit soluții.

Însă, în acest moment, neaprobarea bugetului rectificat pe 2014 și a celui pe anul 2015 expun instituția la riscul neasigurării fondurilor necesare pentru pregătirea, întreținerea și remedierea avariilor sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a populației. Și funcționarea în condiții de eficiență economică a regiei a devenit problematică, existând riscul blocării activității furnizorilor de bunuri și servicii sau lucrări, dar mai ales a celor de energie termică, energie electrică și apă”, a declarat Valentin Vițalariu, directorul general RADET.

Potrivit comunicatului, bugetul RADET pe anul 2014, cu o valoare a veniturilor și cheltuielilor de 1.293.098 mii lei, a fost depus la Primăria București în data de 10 ianuarie 2014 și aprobat prin HCGMB nr. 33 din 27 februarie 2014.

„Urmare a execuției bugetare, în data de 30.09.2014, Consiliul de Administrație al regiei a avizat un buget rectificat cu o valoare a veniturilor de 1.206.892 mii lei și o valoare a cheltuielilor de 1.423.941 mii lei.

Diferența dintre cheltuieli și venituri a rezultat, în principal, din neaplicarea calendarului de implementare a Memorandumului care are ca obiectiv realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul București prin care datoriile RADET către Electrocentrale București se stingeau prin confuziune”, se mai arată în comunicatul citat.

Regia susține că proiectul privind bugetul rectificat a fost depus la PMB, în termenul legal, ulterior fiind elaborat și avizat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2015.

„Proiectul de buget pe anul 2015 a fost depus la PMB în vederea aprobării în data de 20.01.2015, conform termenelor prevăzute de legislația în vigoare, însă nici acesta nu a fost aprobat.

Astfel, în conformitate cu prevederile legale, regia a fost nevoită să se încadreze în 90% din cheltuielile aprobate în bugetul pe anul 2014 pe perioada menționată, în prezent, rezultând o neacoperire a necesarului de cheltuieli de aproximativ 15%”, mai transmite documentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *