Skip to content
Politică

Câte fonduri UE a obținut România, de pe urma acordului de asistență cu Comisia Europeană și FMI

Comisia Europeană a plătit României un plus de peste 767 de milioane de euro, sub forma suplimentului la finanțările din fondurile structurale și de coeziune, acordate statelor care se află în acord de asistență cu executivul comunitar, relevă date de la Bruxelles, obținute de HotNews.ro. Situația, care indică așa-numiul top-up-ul european, de 10 puncte procentuale, se referă la perioada de până în 28 februarie 2015, potrivit realitatea.net.

Concret, în martie 2012, Comisia Europeană a aprobat României creșterea finanțării din bani, de la Bruxelles, a proiectelor europene cu 10 puncte procentuale (până la 95% din valoarea proiectului), ca urmare a faptului că țara se află în acord de asistență cu Comisia Europeană și FMI.

Ajunsă la al treilea acord cu Comisia sși cu FMI, România se pregătește să finalizeze actuala înțelegere, în septembrie 2015.

Conform evidenței de la Comisia Europeană, în perioada 2007-28 februarie 2015, Romania a înregistrat o rată de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune de 52,5%, din totalul alocat pe perioada de programare 2007-2013, ca fonduri primite de la Bruxelles, plus bani ceruți și aflați în proces de rambursare. La acești bani, se adaugă avansuri plătite de Comisia Europeană de 2,1 miliarde de euro, ceea ce ridică absorbtia la 63,6%, adică 12,11 miliarde de euro, potrivit realitatea.net.

Până la finalul lunii februarie 2015, România a încasat efectiv, de la CE, 9,08 miliarde euro, ceea ce înseamnă o rată efectivă de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune de 47,68%.

Riscul de pierdere a fondurilor structurale, prin dezangajare automată, este calculat de Comisie la 2,2 miliarde de euro, la începutul anului 2015, în condițiile în care, anul acesta, țara poate sa mai obțină din banii europeni, din perioada de programare 2007-2013.

Evitând acest risc de dezangajare, România ar urma să înregistreze, la finalul anului 2015, o rată de absorbție de circa 79%, adică 15,07 miliarde de euro, conform calculelor de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *