Skip to content
Politică

Câte state și-au repatriat rezervele de aur: Venezuela a anunțat 160 de tone

În ultimii ani, tot mai multe state europene şi-au repatriat o parte din rezervele de aur, continuând trendul început în 2012, când Venezuela a anunţat că a repatriat 160 de tone de aur, în valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari.

”Aceste state au reechilibrat rezervele de aur, nu le-au repatriat integral. Spre exemplu, Olanda deţinea în afara ţării 90% din rezervele de aur, acum are 70%. Germania avea depozite în Franţa, SUA şi Londra. În Londra le-a lăsat, le-a repatriat doar pe celelalte. Ungaria şi-a repatriat întreaga rezervă, dar avea doar 3 tone de aur. Nimeni nu a adus în ţară un procent atât de mare din rezerva internaţională, aşa cum cere acum PSD. Excepţie face, desigur, Turcia. Dar acolo sunt alte probleme”, au spus pentru „Adevărul” surse avizate.

După „etapa Venezuela”, Bundesbank din Germania a cerut apoi returnarea a 300 de tone, iar FED a spus că va dura şapte ani pentru a face acest lucru. Banca centrală a Germaniei a anunţat, în 2017, că a finalizat programul de a repatria o parte din rezerva de aur a ţării, în valoare de aproape 31 mld. de dolari, pe care o ţinea depozitată la New York şi Paris. Rezerva de aur a Germaniei, evaluată la aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume ca mărime, după cea a SUA.   Anul trecut, Ankara a decis să aducă înapoi tot aurul său stocat în Rezerva Federală a Statelor Unite.

În ultimii ani, Turcia a repatriat 220 de tone de aur din străinătate, iar 28,7 tone au fost aduse din SUA. Rezervele de aur ale Turciei sunt estimate la 564 de tone şi se ridică la aproximativ 20 de miliarde de dolari.   Ungaria şi-a repatriat înreaga rezervă de aur depozitată în afara ţării – aproximativ 3 tone în valoare de 130 de milioane de dolari. Banca Naţională a Ungariei susţine că păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria.   Olanda a repatriat şi ea 122,5 tone de aur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *