Skip to content
Video

Catedrala Mântuirii Neamului. Vasile Bănescu: Nu din cauza acestui proiect nu se fac autostrăzi! EXCLUSIV

gandul.info

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a fost invitatul celei mai recente ediții a emisiunii Puterea Știrilor, moderată de jurnalistul Marinela Angheluș.

Astfel, printre temele dezbătute în cadrul emisiunii, a fost și Catedrala Mântuirii Neamului. Întrebat în ce stadiu se află construirea Catedralei Mântuirii Neamului în contextul în care mai sunt 2 luni până la inaugurarea acesteia, Vasile Bănescu a precizat următoarele:

Se află în stadiul aproape final din ceea ce înseamnă faza la roșu. Pe 25 noiembrie este fixată sfințirea Catedralei Naționale care înseamnă în primul rând sfințirea altarului acesteia. La data respectivă va fi o clădire gata la roșu, acoperită, închisă, cu uși, ferestre, cu altarul pregătit pentru oficierea îna slujbelor religioase. Urmează ulterior zilele sfințirii în care oricine va putea să vină, să intre în catedrală, să vadă interiorul acestei extraordinare construcții care a fost ridicată în memoria și spre cinstirea tuturor eroilor români din toate timpurile. Pe scurt, originea proiectului Catedralei Naționale o găsim în perioada imediat următoare Războiului de Independență din 1877 când s-a pus problema inițial de către Mihai Eminescu însuși într-un număr din Ziarul Timpul într-un număr din 1885 cred în legătură cu necesitatea construirii unei Catedrale Ortodoxe. România nu avea o asemenea Catedrală Ortodoxă în timp ce toate țările ortodoxe au o catedrală, iar rațiunea ei fondatoare o constituie așadar cinstirea tuturor eroilor români, oamenii cărora le datorăm existența. Iată că împlinim 100 de ani anul acesta, al statului român modern. Vorbim de milioanele de jertfe umane care constituie fundamentul absolut venerabil a ceea ce numim România de astăzi, fie că sunt eroi din Primul Război Mondial, din al Doilea Război Mondial sau oameni care și-au pierdut viața în temnițele comunismului, toți mărturisindu-L pe Hristos. Au crezut în niște valori. În aceste valori creștine noi credem și astăzi. Cei care credem în ele, inclusiv în familie și căsătorie, considerăm că ei înșiși, eroii noștri, pot fi cinstiți prin această Catedrală Națională care le este dedicată și prin păstrarea unei valori precum familia”, a declarat purtătorul de cuvând al BOR.

Vasile Bănescu a fost întrebat de asemenea câți bani au fost donați până în prezent pentru Catedrala Mântuirii Neamului:

Până în acest moment au fost cheltuiți 102 milioane de euro pentru această fază foarte avansată, practic finală, din ceea ce înseamnă o clădire la roșu. Din acești bani o mare parte, de fapt cea mai mare parte, a fost oferită de autoritățile statului. Contribuțiile credincioșilor sunt situate între 20 și 30% din această sumă. Restul sunt bani oferiți de stat. De ce se întreabă unii poate. Deoarece relația între cultele religioase și stat în orice democrație autentică trebuie să fie una fertilă înspre beneficiul reciproc. Cum cultele înseși ajută statul, statul ajută cultele pentru că ele ajută oamenii și nu ajută niște persoane care formează clerul din cultele respective. Această catedrală a fost ridicată și ca proiect de țară pentru că, repet, ține de recuperarea memorială a istoriei celor 100 de ani și este dedicată nu unei persoane ci tuturor eroilor români”, a spus clericul.

Chestionat care a fost cel mai mare donator pentru proiectul Catedralei, Vasile Bănescu nu a putut să zică, dar a evocat exemplul unei femei în vârstă care deși are o pensie de 500 de lei, a donat o sumă semnificativă.

„Cel mai mare donator nu vă pot spune cine este pentru că nu știu. Sunt oameni care și-au dorit cu rigoare păstrarea anonimatului. Pot da un exemplu însă, unul care a mișcat pe toată lumea, al unei femei în vârstă cu o pensie de 500 de lei și care a donat o sumă foarte mare pentru ea ca să spun așa. Este exemplificarea perfectă a acel femei dintr-o parabolă pe care ne-o spune Iisus la un moment dat: femeia văduvă care dă ultimul ei bănuț la templu. Păstrăm proporțiile, dar iată că putem vorbi de cazuri de oameni sărmani care din credință și pentru credință fac asemenea gesturi frumoase”, a mai menționat reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române.

Ultima întrebare pe tema Catedralei Mântuirii Neamului a fost legată se semnificația acestui proiect pentru români. Vasile Bănescu a subliniat că este „singurul proiect rotunjit în memoria acestor 100 de ani” de la Marea Unire.

„În primul rând înseamnă singurul proiect rotunjit în memoria acestor 100 de ani. Este proiectul care punctează în modul cel mai frumos Centenarul românesc. Nu avel altul. Ne-am fi dorit să avem în același timp, evident că și autostrăzi ceea ce ar fi fost extraordinat, ne-am fi dorit să avem un sistem sanitar perfect funcțional. Ne dorim în continuare asta, dar niciodată nu trebuie puse în opoziție aceste lucruri pentru că a construi o Biserică nu înseamnă a nu construi autostrăzi. Opoziția aceasta între spitale și catedrale este o retorică în primul rând greșită din punct de vedere gramatical pentru că nu vorbim de mai multe catedrale ci de una singură. Nu din cauza ridicării catedralei nu s-au construit autostrăzi în România în ultimii 28 de ani ci din cauza unui flagel care are origini spirituale și care se numește corupție. Corupția are în primul rând rădăcină spirituală ori antidotul la corupție și la ideologia care corupe este credința creștină. Un creștin autentic nu poate fi un om corupt. De aceea îi îndemn pe toți care vor să reflecteze la tema aceasta și anume cu cât mai multă credință, cu atât mai puțină corupție. Asta este limpede. Știu că există comentarii mereu răutăcioase în zona aceasta, dar vă asigur că cei mai mulți dintre preoți sunt oameni care slujesc cu devotament și fidelitate și cinste Biserica. Nu Biserica este instituția coruptă ci vorbim de o corupție din păcate aproape metastatică în spațiul românesc pentru că a devenit un gest reflex să corupi sau să te lași corupt. Este o mare poblemă pe care statul român trebuie să o rezolve prin legi foarte riguroase, prin redresarea autorității. Noi suntem într-o criză enormă de autoritate în România. Autoritate respectabilă din punct de vedere moral în primul rând. Legile riguroase și aplicate constituie cred soluția, iar credința reprezintă antidotul cel mai profund la corupție și la foarte multe rele care ne înconjoară”, a declarat Vasile Bănescu pentru PSnews.ro.

Urmăriți secvența video în intervalul 18:58-26:39

 

2 comentarii la “Catedrala Mântuirii Neamului. Vasile Bănescu: Nu din cauza acestui proiect nu se fac autostrăzi! EXCLUSIV

  1. Antidotul pentru coruptie este , fara doar si poate , credinta crestina . Dar mai este unul : PEDEAPSA. Cind pedeapsa este mare si nici nu poate fi fentata prin smecherii avocatesti , tot coruptul devine mai crestin , mai prudent si chiar mai infricosat . Asteptam cu totii cu infrigurare crestinarea lui Dragnea .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *