Florian Bichir, jurnalist, istoric, teolog și doctor în științe politice, vineri, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro a vorbit despre evenimentul zilei de duminică, 25 noiembrie: sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, care are loc în preajma împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.
Este un eveniment unic, având în vedere că în România, spre deosebire de Serbia și Bulgaria, nu exista o atare construcție, considerată simbol al credinței ortodoxe și identității naționale deopotrivă.
Concret: întrebat care ar fi beneficiile acestui eveniment pentru România la nivel de imagine, jurnalistul a precizat că nu putem vorbi de „beneficii” în sensul material al termenului, ci cel mult de beneficii liturgice, de crearea unui spațiu propice funcționării unui lăcaș de cult în Bucureștiul zilelor noastre.
PNL, „pe un butoi de pulbere”. Președintele dorit de Rareș Bogdan și aripa anti-Orban la conducerea partidului
O bătaie de joc! Un fost ministru al Sănătății anticipează un eșec al campaniei de vaccinare: ”Va trebui să reluăm totul de la zero”
Cine este Ciprian Teleman, ministrul Cercetării de la USR-PLUS. Firma soției, mandatar financiar pentru USR la alegeri
Vlad Voiculescu promovează informații false pe Facebook. Bătaie de joc în campania de vaccinare anti-Covid
Florin Cîțu și Ludovic Orban nu își mai vorbesc. Mutarea care a iscat disputa dintre cei doi
Mai mult, Florian Bichir e de părere că nu are sens să vorbim de beneficii, ne aflăm la nivel simbolic, care dă seama de o istorie și de o identitate națională, istorie și identitate care, în sfârșit, capătă glas prin construcția unei catedrale a noastre.
„Nu e vorba de beneficii, că nu e mall. La o sută de ani [faptul că sfințirea catedralei Mântuirii Neamului are loc-n.red.] arată că românii sunt un popor demn, au istorie și, iată, au și o catedrală. Bulgarii, sârbii au, numai noi nu avem. Nu e vorba de beneficii, că nu e mall. E un lăcaș de cult care simbolizează unitatea poporului român acum o sută de ani. Uite că s-a făcut și la noi, și are beneficii liturgice, că sus în Deal nu mai avea loc Sfântul Sinod. S-a dezvoltat foarte mult acum și n-avea loc nici lumea. Dacă vreți, astea-s beneficiile,” a spus Bichir.
Confruntat cu acuzațiile vehiculate în presă că se duc mulți bani la această catedrală, omul de presă a dat exemplul catedralei Hristos Mîntuitorul din Moscova care, după ce a fost distrusă de regimul comunist de la acea vreme, a fost reconstruită din bani publici.
„Da, și catedrala care a fost aruncată în aer la Moscova a fost făcută exclusiv din banii primăriei. Dacă sunt donații, nu văd pe cine interesează. Eu știu că banii au provenit din donații, nu din buget. Cred că e folositoare catedrala”, a concluzionat istoricul.
Florian Bichir, care în prezent este vicepreşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) pentru Istorie şi Identitate Naţională, a mai vorbit și cu alte ocazii despre semnificația istorică și utilitatea construirii unei catedrale naționale, în condițiile în care acest proiect a stârnit ample controverse în rândul opiniei publice românești.