Skip to content
Societate

Categoriile de angajați care trebuie să depună declarația unică în 2023. Care este noul plafon după ce s-a mărit salariul minim brut

Declarația unică – Formular 212 privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal, a informat vineri ANAF, potrivit ziare.com.

Potrivit agenției, Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Deși ANAF recomandă depunerea formularului online, prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV), poate fi depus și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz).

„Mai mult, contribuabilii pot solicita sprijin și funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare și asistență pentru depunerea Declarației unice”, a informat agenția.

Formularul 212 trebuie completat și depus până la 25 mai. Documentul trebuie depus de persoanele fizice care au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.

Noul plafon pentru plata contribuțiilor a ajuns la 36.000 de lei, având în vedere că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *