Câți bani a economisit un român care s-a tuns singur timp de 14 ani

Sursa foto: thebarber.ro

Numeroși tineri au decis să renunțe la serviciile saloanelor de frizerie, după ce prețurile au crescut. Unii au relatat că aleg să se tundă singuri ori au revenit la frizeriile mai puțin pretențioase, conduse de femei cu experiență.

Prețul la care a ajuns tunsul în saloanele moderne, unde unii frizeri preferă să fie numiți „hairstyliști” stârnește controverse pe rețelele de socializare.

Prețurile la saloanele de frizerie, tot mai mari în ultimii ani

Unii români au relatat pe platformele de socializare că au decis să nu mai treacă vreodată pragul frizeriilor moderne, numite barber shop, după ce au ajuns să plătească până la 100 de lei pentru un tuns, iar alteori s-au simțit nevoiți să lase bacșișuri generoase, chiar și atunci când nu le-a plăcut ambianța din saloanele de frizerie ori rezultatul tunsului.

„Am încercat mai multe barber shop și la toate m-am confruntat cu ultimele probleme: muzică dată deranjant de tare, basul așa tare încât vibrează pereții; prețuri în medie de 80 – 100 lei (în orașele mari), care reprezintă cam o treime din prețul unei mașini de tuns profesionale; tineri frizeri (barbers) fără experiență. Am schimbat mai multe frizerii și nu am găsit una fără muzică sau cu muzică în surdină. Personal, nu mi se pare că se justifică aceste prețuri care cresc anual. Mă întreb unde sunt acele doamne cu peste 20 de ani experiență, care tundeau ieftin și acceptabil, că peste tot acum văd doar barber shop”, se plânge un român, pe platforma Reddit.com.

Acesta spune că după cele mai recente experiențe în saloanele „cu pretenții” a decis să își cumpere o mașină de tuns cu 300 de lei și în scurt timp a observat că investiția făcută a meritat.

„Mă tund în liniște, gratis (cu excepția investiției inițiale și a consumului de electricitate), acasă, fără să pierd timp pe drum să ajung la barber shop și este și igienic, deoarece nu mă tund după alții. Mă declar mulțumit și sunt independent. Nu depind de cât de aglomerat este, de programul disponibil, mă pot tunde și de sărbători fără programare anterioară etc. Tunsul este mai puțin important decât să-mi vibreze capul de la bass și volumul dat dăunător de tare în frizerii, în plus față de zgomotul uneltelor”, scrie acesta.

Numeroși tineri susțin că au renunțat și ei cu timpul la saloanele de frizerie după ce acestea au crescut prețul serviciilor.

„La un salon dintr-un oraș mic, tipul care mă tundea mi-a pronunțat numele de opt ori și mi-a luat 80 de lei. A fost prima și ultima oară când am mers la el. De banii aia îmi spuneam singur numele, în timp ce mă tundeam în oglindă. În timpul pandemiei, m-am tuns singur”, relatează un alt tânăr.

Frizerițele cu experiență și prețuri mici, preferate de români

Toate meseriile care erau mai prost plătite în trecut, ca și cea de frizer, acum sunt bine plătite, iar serviciile sunt tot mai scumpe, crede un alt român.

„Acum de la tuns am ajuns la „barber shop”, de la curățare la „detailing”. Pe mine nici nu mă interesează să fiu tuns la liniuță, cu milimetru pe margini. Am noroc că merg la tuns o dată la două – trei luni și nu este atât de grav să dau 100 de lei. Dar tot aș vrea să scap de partea asta cu mersul la tuns”, spune un alt român.

„M-am dus și eu o dată la o frizerie din asta și cel care m-a tuns vorbea cu femeile alea care tundeau lângă el, era nervos omul mai și înjura, mi-a dat o stare tare aiurea”, s-a plâns un alt român.

Un radio pe fundal și niște femei care tund de câteva decenii, cu prețuri de până în 40 de lei, fără programări, caută un alt român.

„Eu mă tund la o tanti la un balcon de bloc de când mă știu. Mereu îi zic să mă tundă ca de obicei și mereu mă tunde diferit. Dar cu toate astea am respect pentru tanti și ma duc la ea. Nu îmi plac barberii (frizerii) supraestimați, cărora le ia o oră să te tundă. Doamna termină în zece minute la jumătate de preț”, scrie un tânăr.

Este o perioadă în care la fiecare colț de bloc apar saloane de frizerie, crede un alt român.

„La barber shop costă 80 – 100 de lei și mai dai și bacșiș că altfel se uită urât la tine. Eu mă tund cu 40 (+ 10 lei bacșiș) la o doamnă din cartier, într-o frizerie clasică, fără fițe și figuri. Ca la piață”, povestește un alt internaut.

Prețul tunsorilor în saloanele moderne a luat-o razna, crede un alt român.

„Cel mai ieftin tuns este 60 de lei și te tunde un băiat care tunde de două săptămâni, unul care tunde bine îți ia cam 100 de lei. Am trei prieteni frizeri și unul dintre ei face 4.000 de euro în fiecare lună, iar din acești bani 25 la sută sunt bacșiș”, povestește acesta.

Economiile făcute de un român care se tunde acasă

Un frizer spune că în spatele sumei de 100 lei pentru tunsoare, se află cei care câștigă bani oferind cursuri de hairstylist, în care își învață clienții, viitorii frizeri să se promoveze chiar și fără a avea experiență.

„Sunt toți “maeștri” din mediul online care promovează domeniul și zboară din țară in țară pentru a își vinde cursurile, în care exact asta îți spun: frizeria s-a schimbat, nu e doar tuns, este artă! Trebuie să vă creșteți prețurile! În esență, atât de multe citate motivaționale s-au băgat în mintea frizerilor, că mulți au adoptat strategia promovată de cei care își vând cursurile. Adică vino la cursul meu, te învăț cum să tunzi, te învăț să vinzi ce vând eu, te învăț să visezi, fă-ți cont pe Instagram și creează-ți o imagine, apoi crește prețul, pentru că valorezi și poți mai mult de atât!”, spune frizerul.

Un alt frizer spune că începuturile afacerii într-un salon de frizerie sunt dificile, în ciuda prețurilor propuse clienților.

„Un scaun într-un salon costă între 1.500 lei și 2.500 lunar, dacă lucrezi cu PFA. Îți mai plătești și chiria, utilitățile, alte facturi, mâncarea. Să zicem că ajungi la 5.000 lei pe luna net cheltuială. Adică 50 clienți la 100 lei. 50 clienți unici, nu 50 clienți care se reîntorc lunar. Dacă începi de la zero, până îți faci 50 clienți, rabzi de foame. Cunosc însă și oameni care câștigă 25.000 lunar doar din tuns la 30 minute”, spune acesta.

Un român spune că după 14 ani de când a ales să se tundă singur a făcut o economie de peste 3.000 de euro.

„Mă tund singur de la 18 ani, deci de 14 ani. Nu este ușor, dar acum mă tund în 15 minute. În 14 ani m-am tuns o singură dată prost sau, mă rog, cumva să nu îmi convină. Am economisit cred 16.800 lei. Adică 3.300 de euro, dacă m-as fi tuns cu 50 de lei la două săptămâni”, concluzionează acesta.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: