Skip to content
Opinii & Analize

Câți bani pierdem cu sistemul de pensii, pentru ca specialii să primească 20.000 lei/lună

Guvernul României se pregătește să crească vârsta de pensionare la 70 de ani și anunță că va fi facultativă, dar ar trebui să ne întrebăm ce este facultativ în țara noastră. Bani de pensii există, pentru că avem 6 milioane de muncitori care plătesc contribuții. Când Guvernul vorbește de pensii, mereu problema o reprezintă cei care își plătesc contribuțiile. Nicio măsură pentru a elimina pensiile speciale sau pentru a le plafona la o sumă mult mai mică.

România are destui bani să plătească pensiile, doar că aceștia sunt direcționați către alte cheltuieli, cum ar fi pensiile speciale. Din banii celor care plătesc contribuții 40 de ani, sunt plătite și pensiile speciale ale celor care ies la pensie la 45 de ani.

Salariul mediu în România este de 5.500 lei brut/lună. Din această sumă, 1.375 lei reprezintă CAS, adică asigurările sociale. În mare parte, suma merge la pensii, pentru că șomajul practic nu există în România. Teoretic ar fi ceva, dar în realitate e o bătaie de joc de 540 lei.

În România sunt circa 5,6 milioane de angajați în mediul privat, nu punem la socoteală funcționarii publici. Acești 5,6 milioane de angajați plătesc, anual, 92,4 miliarde de lei pentru CAS, asigurările sociale, calculat la salariul mediu brut. 1.375×5.600.000×12=92,4 miliarde lei.

În România sunt circa 5,1 milioane de pensionari, care primesc o pensie medie de 1.450 lei. Anual, statul român plătește pentru pensia lor suma de 88,7 de miliarde de lei. 1.450×5.100.000×12=88,7 miliarde lei.

Anual, Guvernul României obține un profit de aproape 4 miliarde de lei din contribuțiile la pensie ale românilor. Dacă ar exista un fond separat pentru pensii, s-ar putea plăti în funcție de cât a contribuit fiecare. Problema e că românii plătesc contribuții, dar nu se bucură de pensie. Plătești mult, nu primești nimic.

Să luăm exemplul unui bărbat de 71 de ani. Acesta a ieșit la pensie la 65 de ani, după ce timp de 40 de ani a plătit contribuții. Câți bani au intrat în buzunarul statului?

1.375 lei x 12 luni=16.500 lei anual; 16.500×40=660.000 lei în 40 de ani de muncă.

Un bărbat care are o vechime în muncă de 40 de ani, a plătit 660.000 de lei contribuții la sistemul de pensii.

Dar acest bărbat a primit pensia medie doar 6 ani. Timp de 6 ani, acest bărbat primește 104.400 lei. La 71 de ani moare, pentru că aceasta este speranța de viață la bărbați. Deci statul român a câștigat peste 500.000 de lei doar de la o singură persoană care a trăit cu salariul mediu și a primit o pensie medie.

Unde ajung cei 500.000 lei? În pensiile speciale ale celor care muncesc 15 ani, se pensionează la 45 de ani și vor avea o pensie mai mare decât salariul, de câteva mii de Euro pe lună. Diferența ajunge în pensiile speciale ale primarilor care au distrus orașe, dar sunt răsplătiți pe viață.

Protecția socială în România este o bătaie de joc pentru un muncitor care achită contribuțiile. Șomajul e circa 540 lei, pe care îl primești doar câteva luni. Ajutoarele sociale sunt foarte mici încât nu poți supraviețui nici măcar o săptămână.

Dacă ne uităm la alte state din Vestul Europei, acestea au și pensii mult mai mari, dar și un sistem de protecție socială care ajută indivizii să supraviețuiască. Italia are venitul de cetățenie în valoare de 800 de Euro/lună, timp de 18+18 luni, oferit celor care au venituri foarte mici. De asemenea, în timpul pandemiei a existat venitul de urgență, care ajunge la 560 de Euro/lună, timp de 3 luni, și a fost oferit celor care nu aveau niciun venit.

Problema în România nu e sistemul de pensii sau formula de calcul a pensiilor, ci incapacitatea statului de a colecta banii de la cetățeni pentru a construi un sistem de protecție socială. Sistemul din România se bazează pe contribuțiile plătite de angajații din mediul privat și tot aceștia sunt puși să muncească până la 70 de ani.

1 comentariu la “Câți bani pierdem cu sistemul de pensii, pentru ca specialii să primească 20.000 lei/lună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *