Economia românească se confruntă cu o diminuare alarmantă a capacităţii de absorbţie a forţei de muncă şi o creştere a numărului de persoane active care au migrat în alte ţări pentru un loc de muncă, afirmă economistul şi sociologul Ciprian Bădescu, cercetător în cadrul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române.
Potrivit acestuia, din 2010, conform bazei de date utilizate, până în 2023, sumele trimise în ţară de românii plecaţi la muncă în străinătate au crescut de 15,6 ori, de la 641 de milioane de euro, la circa 10 miliarde de euro. Chiar dacă şi sumele trimise din România de migranţii străini care lucrează în ţara noastră au crescut de la circa 88 milioane de euro, în 2010, la 1,4 miliarde euro, în 2023, creşterea decalajului dintre remitenţele de intrare şi remitenţele de ieşire arată că economia românească se confruntă cu o diminuare alarmantă a atractivităţii ocupaţionale pentru forţa de muncă internă şi externă, comparativ cu alte ţări.
„Pentru a ne da seama de puterea reală a economiilor naţionale, putem apela la un indice specific pe care l-am construit în cadrul unei cercetări sub auspiciile ICCV – Academia Română, dedicată migranţilor români din Marea Britanie şi din lume. Acest indice măsoară dinamica în timp (din 2010 până în 2023) a diferenţei dintre câţi bani intră în ţară de la migranţii români pentru muncă (remitenţe de intrare) şi câţi ies din ţară (de la migranţii străini care lucrează în ţară, deci remitenţele de ieşire). Ca să ne facem o idee, ne-am referit la dinamica remitenţelor de intrare în ultimii 14 ani.
Dacă în 2010 intrau în ţară sume care atingeau 641 de milioane de euro, în 2023 sumele provenite de la migranţii români au atins circa 10 miliarde de euro. Remitenţele de ieşire atingeau, în 2010, circa 88 milioane de euro, iar în 2023 atingeau peste 1,4 miliarde de euro. În valori absolute această creştere indică creşterea puterii de atracţie a economiei româneşti, în context regional şi internaţional. Diferenţa dintre cei doi parametri, însă, este cea semnificativă. Abia aceasta măsoară puterea de atracţie ocupaţională reală a economiilor naţionale, atractivitatea economică a unei ţări pentru forţa de muncă”, a declarat Ciprian Bădescu, potrivit Agerpres.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News