Câți bugetari are România, de fapt. Caramitru: Mulți sunt “ascunși” in statisticile oficiale!

A. Caramitru
Sursa foto: captură video

Numărul de bugetari a crescut, deși populația totală a scăzut, deși digitalizarea e mai mare, deși privatul a evoluat masiv în sănătate și educație, deci a preluat o parte din muncă, scrie consultantul financiar Andrei Caramitru, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Caramitru atrage atenția, în acest context, că numărul bugetarilor trebuie redus de la 1.3-1.4 milioane la 1 milion, și vine și cu câteva exemple prin care se face acest lucru.

„Despre bugetari
Înainte de criza din 2008, numărul de bugetari ajunsese la 1.4 milioane. In timpul crizei – la presiunea FMI a scăzut la 1.1 milioane. Dupa criza – iarăși a crescut in draci, ajungând acum la 1.3 milioane. Însă de fapt sunt vreo 1.45 milioane (mulți sunt “ascunși” in statisticile oficiale), la care se mai Adaugă vreo 250’000 la firmele de stat.
Atentie – numărul de bugetari a crescut DEȘI populația totala a scazut, DEȘI digitalizarea e mai mare, DEȘI privatul a evoluat masiv in sănătate si educatie (deci a preluat o parte din muncă).
Care e o cifra rezonabila pentru bugetul statului român si nevoile reale ? 1 milion. Deci trebuie redus de la 1.3-1.4 milioane la 1 milion. Minus 3-400’000. Punct. Orice alta discuție e o minciuna si o porcarie.
Cum sa faci asta ?
– inghetarea angajarilor la stat, singura exceptie fiind armata. punct.
– reorganizare administrativa la TOATE instituțiile pe regiuni, si comasare sate minuscule. Comasare spitale, licee etc.
– salarii compensatorii pentru aia care pleacă de bună voie
– digitalizare.
Se poate face in 3-4 ani fix cum s-a facut in 2009-2013. Dar mai cu cap. luați consultanti de top sa faca asta.
Oricum NU mai sunt bani. Nu mai exista bani. E singura soluție sa nu mai crești taxele si sa poti creste totuși salariile de la stat acolo unde sunt mici (de ex. Educatie sau armata) si sa mai crești si pensiile. Altfel oricum vine FMI si ne va obliga sa facem asta – însă ar fi mult mai groaznic”, scrie Andrei Caramitru.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL