Skip to content
Opinii & Analize

Câți copii mai trebuie să moară ca să-și dea demisia premierul Cioloș?

Să înțeleg, domnule premier, că ați rezolvat toate problemele țării și acum ați ales să vă ocupați de un fleac precum sediul Antena 3? În comparație cu problema copiilor morți, da, situația de la Antena 3 e un fleac care nici măcar nu reprezintă o problemă pentru acest popor. Bine că senatorii sunt mai interesați de situația Antena 3 decât de cea a bebelușilor. Totodată, sunt conștient că nu puteați să-i refuzați pe senatori, dar măcar puteați să le reamintiți, când ați luat cuvântul, că au probleme mai importante de rezolvat. Până la urmă de ce să-i intereseze pe politicieni de copii, adică de niște ființe fără drept de vot?

Guvernul condus de Victor Ponta și-a dat demisia în urma dezastrului din clubul Colectiv, deși, sincer vorbind, ancheta n-a scos la iveală vinovații. Nici după atâtea luni nu știm cine trebuie să plătească și cât. Justiția, la fel ca în multe alte cazuri, are lucruri mai importante de făcut. Cui îi pasă de câțiva zeci de morți? Poate doar lui Dragnea, că mai scoate niște voturi… În rest, politicienii nu sunt interesați nici de morți, nici de bebeluși, iar răspunsul e simplu – pentru că aceștia n-au drept de vot.

PNL a vorbit în ultimele săptămâni despre o lege a prevenției în sănătate. Aș fi tare curios cum poate preveni PNL problemele de sănătate ale românilor, în condițiile în care medicii de la „Marie Curie” nu au identificat cauza care a dus la decesul a trei copii. Și nici un alt spital din țară n-a făcut-o. Se zvonește că vor veni specialiști din Suedia ca să ne spună ce anume ne omoară cetățenii. Cred că declarațiile liberalilor referitoare la prevenția în sănătate, în această perioadă, vor fi o dovadă pură de ipocrizie, de populism. Este mai mult decât evident că România NU ARE SISTEM DE SĂNĂTATE PERFORMANT. Sistemul nostru de sănătate se bazează pe bâjbâieli – „Hai să încercăm așa că poate merge. Ia tratamentul ăla să vedem cu reacționează organismul. Păi ar putea fi aia sau aia, dar hai să vedem cum evoluează” și multe alte răspunsuri de acest gen pe care, probabil, deja le-ați auzit de la doctori. Medicii se văd în imposibilitatea de a vă oferi tratamentul corespunzător deoarece au la dispoziție aparatură din anii 70 (pe lângă faptul că nu mai este eficientă și nu mai poate identifica anumite afecțiuni, riscăm să ne molipsim cu alte boli în urma unui control cu astfel de aparate), lucrează în spitale comuniste și pline de microbi (țin minte că un medic chirurg de la spitalul din Slobozia a cumpărat din banii săi un medicament, care la momentul respectiv nu se găsea în farmacia spitalului pentru că statul nu avea fonduri să-l cumpere. Practic, medicul respectiv umbla cu astfel de medicamente la el ca să-și trateze pacienții, încercând să-l trateze și pe bunicul meu), tratamentele din spitale sunt învechite și neactualizate (Europa de Vest are la dispoziție tratamente mult mai eficiente pentru problemele noastre de sănătate, însă lipsa fondurilor de la Ministerul Sănătății și interesele producătorilor de medicamente prezenți în România ne împiedică să optăm pentru cele mai bune soluții), iar exemplele pot continua mult și bine.

Este adevărat că după tragedia din Colectiv oamenii au ieșit în stradă și protestele l-au determinat pe Ponta să-și depună demisia. Totuși această societate civilă, strada, nu are nici o reacție la trei bebeluși morți și la faptul că instituțiile statului încă nu au habar de cauza care a produs decesul acestora. Trăim, totuși, într-o țară în care dacă ajungi la spital (Să te ferească Dumnezeu!) ți se bagă perfuzie cu glucoză. Ești răcit? Glucoză. Sângerezi? Glucoză. Ai diabet? Glucoză. Ai murit? Glucoză. Aș paria că și bebelușii au primit o doză de glucoză… Glucoză pentru că spitalele n-au la dispoziție alte tratamente și nici aparatură care să descopere cât mai repede cu ce afecțiune te confrunți. Dar poate că protestatarii nu înțeleg un lucru grav, așa că mă văd nevoit să-l repet – trei bebeluși au murit în spitalele din România și noi nu știm ce anume a dus la această tragedie.

Chiar dacă la Colectiv au murit peste șaizeci de persoane, situația copiilor mi se pare mult mai gravă. Adică de la câte cadavre în sus se poate vorbi de o tragedie și, mai ales, de la câte cadavre în sus putem cere demisia unui premier sau a unui înalt funcționar al statului? Mi se pare tragic că de fiecare dată avem nevoie de cadavre ca să observăm incompetența instituțiilor statului.

Eu sunt sătul de anchete politicianiste care nu ajung la nici un rezultat concret. Anchetăm până când trece valul, apoi găsim un fraier de funcționar drept responsabil și îl aruncăm pe ăla să plătească singur. Cadariu va continua să fie ministrul sănătății, Dacian Cioloș va fi premier, medicii vor fi nevoiți să declare noi decesuri, iar părinții se vor teme să-și mai ducă bebelușii ori copiii la spitalele care habar n-au ce anume ne-ar putea pune capăt zilelor. Părinții cu posibilități financiare reduse nu vor avea încotro, vor fi nevoiți să riște. La toate acestea se mai adaugă și faptul că rata mortalității e mai mare decât cea a natalității. Ce surpriză! Îi respect pe acei români care au curajul să aducă pe lume un copil în această țară.

Prin urmare, sunteți pregătiți să riscați viața copiilor voștri până la o nouă tragedie care, cel mai probabil, va fi rezolvată printr-o demisie sau mai multe? Oricum puțin vă pasă de demisia cuiva. Realitatea ne spune că trei copii au murit și alții riscă s-o facă oricând. Trei bebeluși au murit în urma incompetenței instituțiilor statului și mulți alții la fel. Nimeni nu e vinovat, în afară de românii care mai au încredere în acest stat și îl tolerează.
P.S. Știu, domnule premier Cioloș, că demisia dvs. nu va rezolva nici o problemă din țara aceasta, dar măcar atât puteți să faceți atunci când nu ne spuneți ce anume ne omoară bebelușii, adică viitorul țării – bun sau rău.

4 comentarii la “Câți copii mai trebuie să moară ca să-și dea demisia premierul Cioloș?

  1. Nu trebuie sa mai moara niciun copil si nici premierul nu trebuie sa-si dea demisia. Nu e vina lui, cum probabil nu e vina nici a lui ponta, nici a doamnei Merkel.. Nici a UDMR-ului, ..poate a rusilor, americanilor, liberalilor, ..in niciun caz a PSD-ului..Ei au pus bazele unui sistem de sanatate foarte performant..Ce se intampla aacum nu e de la inceputuri de la FSN..E de la Iohanis..Eh? sariti cu demisia imediat..IMEDIAT. Jurnalisti talentati pana dincolo..

  2. Moartea bebelusilor e o tragedie; nu ar atrebui sa se intample asa ceva;
    In rest dezastrul din sanatate e atat de mare incat am putea ca la o instalarea oricarui guvern dupa o saptamana sa il dam jos pentru ca e dezastru in sanatate; chiar am putea face un fel de morisca , dupa care sa schimbam guvernele chiar zilnic; am putea avea cate sute de ministri pe an; pentru ca oricum , oricine vine, intr-o saptamana, sau intr-o luna sau chiar in 3 luni nu poate schimba sistemu de sanatate. Nu rapoarteaza spitalul la DSP? Ministrul sanatatii sa isi dea demisia; nu rapoarteaza un DSP la Minister? Ministrul sanatatii sa isi dea demisia; cere Ministrul sanatatii demisia conducerii spitalului care nu a raportat? pai, ministrul sanatatii sa isi dea demisia; de fapt sa isi dea demisia si ministrul comunicatiilor si al transporturilor si al mediului si primul ministru, de ce nu? Ar fi bine sa schimbe procedura si sa fie aprobat guvernul si ministrul sanatatii intr-un ritm saptamanal pentru ca situatia din sanatate nu are cum sa se schimbe peste noapte…. sau am putea sa ii si lasam sa lucreze pentru ca poate …se schimba ceva.

  3. eu astept sa demita tot ministerul sanatatii – acolo e incompetenta. Dar si agentia de avizare medicamente, dar si sistemul din spitale unde nu putem face nicio reclamatie contra medicilor pt ca tot ei vor urla la noi si la copilasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *