Câți deținuți au solicitat urna mobilă pentru alegerile de duminică. Ce VIP-uri execută pedepse în penitenciare

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Aproape 85% dintre deținuții care execută pedepsele în penitenciarele din România au solicitat urna mobilă pentru a vota la alegerile locale și europarlamentare care sunt organizate duminică, potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), transmise la solicitarea Gândul.

Legea permite cetățenilor cu drept de vot care nu sunt transportabili și se află fie în spitale, fie la domiciliu, precum și celor aflați în arest preventiv sau în detenție să solicite Biroului Electoral din localitatea de domiciliu să trimită o echipă cu urna specială.

Din datele centralizate până în 6 iunie, 20.402 persoane private de libertate și-au exprimat în scris intenția de a vota prin intermediu urnei speciale la alegerile din 9 iunie, au transmis oficialii ANP, la solicitarea Gândul.

Astfel, au solicitat să voteze la urna mobilă aproximativ 85% din cele peste 24.100 de persoane private de libertate, aflate la aceste alegeri în unitățile de detenție din țară.

„Precizăm faptul că aceste date pot suferi modificări, având în vedere dinamica persoanelor private de libertate determinate de primirea sau punerea în libertate a acestora, precum și de faptul că termenul stabilit pentru depunerea cererilor este inclusiv ziua votării, respectiv data de 9 iunie, ora 14:00”, a spus subcomisarul de poliție penitenciară Ionela Chițan, șefa Serviciului Cabinet al ANP.

Cele 20.402 cereri transmise de persoanele cu drept de vot au venit din toate cele 44 de penitenciare, penitenciare spital și centre de detenție și educative din România.

Cei mai mulți deținuți care vor să voteze la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024 sunt la Penitenciarul București – Rahova (1.142), singura unitate cu peste 1.000 de cereri.

La Penitenciarul Rahova își execută pedeapsa doi foști aleși notorii pentru încercarea de a scăpa de pedeapsă. Este vorba de Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, adus din Germania pentru a-și ispăși condamnarea pentru corupție, și Cristian Rizea, fostul deputat condamnat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, care își găsise adăpost în Republica Moldova, unde obținuse cetățenia, retrasă ulterior.

În top 3  după numărul deținuților care vor să voteze la scrutinul de duminică sunt Penitenciarul București – Jilava (996) și Penitenciarul Giurgiu (982).

La Penitenciarul Jilava își execută pedeapsa un alt VIP, Remus Truică, fost consilier al premierului Adrian Năstase, condamnat în dosarul retrocedărilor ilegale ce vizau Ferma Regală din Băneasa și Pădurea Fundu Sacului din Snagov.

La capătul opus, cele mai puține cereri de vot la urna mobilă la alegerile locale și europarlamentare 2024 s-au depus la penitenciarele spital, respectiv Mioveni (40), Constanța – Poarta Albă (66) și București – Rahova (77).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: