Skip to content
Politică

Câți români au drept de vot la alegeri

Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, vineri, că la data de 30 iunie numărul totalul de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral este de 18.862.859, cu 542 mai mulţi faţă de ultima informare publică.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de AEP, diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia.

În luna iunie, la nivelul primăriilor, au fost operate în registrul electoral următoarele radieri: 18.818 de persoane ca urmare a decesului şi alte 58 după ce li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puse sub interdicţie.

Un număr de 86 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

În perioada 1 – 30 iunie, 19.332, de persoane au împlinit vârsta de 18 ani, fiind înscrise în registrul electoral din oficiu de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Din totalul de alegători care figurează în registrul electoral, 18.068.400 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 794.459 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *