Orice român asigurat care se află temporar, adică pentru mai puțin de o jumătate de an, pe teritoriul statelor membre ale UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord poate obține, gratuit, un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care îi dă dreptul la asistența medicală, dacă apare o urgență în timpul șederii. Astfel, chiar românii aflați în vacanță în aceste zone ar putea să aibă acces la servicii medicale gratuite, cu mențiunea că uneori fiind necesară coplata, dacă uită sau nu vor să încheie o asigurare de călătorie care să includă și aceste servicii.
Doar un procent foarte mic, unitar, din totalul beneficiarilor sistemului de asigurări de sănătate sunt titulari și ai unui card european de asigurări sociale de sănătate, pe lângă cel național, conform cifrelor furnizate de oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la solicitarea Gândul, valabile la finalul lunii martie.
Din momentul aderării la Uniunea Europeană, orice român asigurat poate să solicite un card european de asigurări sociale de sănătate, documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al UE, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată.
Evoluția solicitărilor
Dar, în cei 18 ani și trei luni de la aderarea la Uniunea Europeană și lansarea acestui instrument, 1 ianuarie 2007, și până la 31 martie 2025, doar 3.822.531 carduri europene au fost emise și distribuite, potrivit răspunsului directorul general al CNAS, Dr. Mihaela Ion.
Numărul cardurilor emise și distribuite anual în ultimii cinci ani a fost în creștere, dar și pentru că primul an a coincid cu debutul pandemiei de COVID-19.
- 2020 – 161.750 carduri europene emise și distribuite;
- 2021 – 178.720 carduri europene emise și distribuite;
- 2022 – 283.584 carduri europene emise și distribuite;
- 2023 – 292.013 carduri europene emise și distribuite;
- 2024 – 379.648 carduri europene emise și distribuite.
Conform datelor furnizate de CNAS, numărul de carduri europene și certificate provizorii de înlocuire valabile la momentul procesării solicitări Gândul era de aproximativ 700.000.
„Numărul cardurilor valabile nu poate fi determinat direct, având în vedere că responsabilitatea păstrării cardurilor în bune condiții revine titularilor. Am extras numărul cardurilor europene emise în perioada 1 mai 2023 – prezent, care sunt în interiorul termenul de valabilitate de doi ani, precum și numărul cardurilor anulate, din cele emise începând cu data de 1 mai 2023. Astfel, în perioada menționată au fost emise și distribuite 697.335 carduri europene, din care 1.298 au fost anulate, din motive de pierdere, furt, distrugere, schimbare a numelui titularului”, a explicat directorul general al CNAS, pentru Gândul.
Mai mul, precizează Dr. Mihaela Ion, trebuie însă menționat că de serviciile oferite de cardul european pot beneficia doar persoanele asigurate, iar numărul de carduri valabile nu reflectă și numărul de persoane beneficiare, deoarece unele din persoanele care au fost asigurate la momentul emiterii cardului este posibil să fie neasigurate în prezent.
„Totodată, nu putem exclude posibilitatea existenței unui număr de persoane care nu au declarat pierderea, furtul sau deteriorarea cardului european. Pe de altă parte, în perioada menționată au fost emise și 8.059 certificate provizorii de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate, pentru cazurile în care persoana respectivă nu a solicitat cardul la plecarea în străinătate, l-a pierdut, a fost distrus, i-a fost furat ori cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situaţie similară”, a precizat directorul general al CNAS.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News