Skip to content
Politică

Câți români din diaspora s-au înscris pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare

Inquam Photos / George Calin

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că a expirat perioada în care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării s-au putut înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul la o secţie de votare la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. La exprirarea termenului, 12.262 de alegători s-au înscris pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare şi 3.939 pentru votul la o secţie de votare.

Potrivit datelor AEP, cei mai mulţi dintre românii care doresc să voteze la o secţie special amenajată locuiesc în Marea Britanie, respectiv 816. În Germania locuiesc 421 dintre românii care au optat pentru votul la o secţie de votare, în Spania 385, în Italia 322, ÎN Olanda 282 şi în Moldova 216.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, atrage atenţia asura faptului că mai multe ţări, inclusiv din Europa, nu vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul lor să voteze fizic, ci doar prin corespondenţă.

În condiţiile în care multe state – şi de la nivelul Uniunii Europene, dar şi din afara spaţiului european – vor interzice înfiinţarea de secţii de votare atât în afara misiunilor diplomatice, cât şi în interiorul acestora, le recomand tuturor românilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără costuri şi fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluţia pandemiei de coronavirus”, a declarat oficialul AEP.

Alegerile parlamentare sunt programate în 6 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *