Skip to content
Politică

Căutiș, dezvăluiri despre disputa cu Rareș Bogdan: Nu îmi permit să îi pun eticheta de criminal lui Paraschiv EXCLUSIV

evz.ro

Jurnalistul Alexandru Căutiș a fost chemat marți seară în emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea TV deoarece a reușit să facă un interviu cu colonelul Paraschiv, șeful Brigăzii de Intervenție „Vlad Țepeș”, comandantul trupelor de jandarmi cărora publicul le spune Ninja. În acest context, au apărut dispute între Alex Căutiș, Rareș Bogdan și Oreste. Ulterior, acesta a plecat din emisiune după certurile apărute. Alte persoane susțin că jurnalistul a fost dat afară.

Concret, Căutiș a susținut joi pentru PSnews.ro că a plecat din emisiune pentru că Rareș Bogdan a început să îi spună că a făcut un interviu cu un criminal, iar nemulțumirea intervievatorului vine pe fondul faptului că nu i se poate pune eticheta lui Paraschiv de criminal înainte de a fi condamnat.

Nu am fost dat afară ci eu am plecat. A fost o dispută care a pornit chiar înaintea începerii emisiunii. Eu i-am rugat să nu folosească cel puțin în discuția cu mine, care urma să prezint ce a spus omul acela în interviu, apelative gen „criminalul” adică să spună că „ai fost să vorbești cu un criminal”. Eu nu m-am dus să vorbesc cu un criminal. M-am dus să vorbesc cu un om aflat în fruntea unei brigăzi de intervenție din Jandarmerie. Nu îmi permit să îi pun eticheta de criminal lui Paraschiv înainte de a fi condamnat. A mai fost o chestiune: Paraschiv a vorbit în premieră despre acțiune. Ulterior, a apărut Cazan să vorbească, dar Paraschiv și-a asumat acest rol dinainte. În momentul în care Rareș Bogdan a început să zică „ai făcut interviu cu criminalul cutare”, i-am zis „săracu’ Paraschiv” în ideea că îmi părea rău că tocmai acesta care a acceptat să vorbească în ciuda presiunilor din toate părțile este făcut și cu ocazia interviului meu, criminal. Este o chestiune de bun simț: haideți să vedem ce spune în interviu, să discutăm și să întoarcem pe toate părțile. Poți ajunge la concluzia că este criminal după ce ai ascultat ce a zis ăla în interviu, nu dinainte. De aici a pornit disputa. Eu înteleg că pe fondul unor momente din acestea de criză lumea este tentată să dea frâu liber nervozității, dar totuși sunt niște limite pe care trebuie să le păstrăm”, a spus jurnalistul.

Chestionat dacă are legături cu Paraschiv și dacă s-au mai văzut înainte, Căutiș susține că s-a văzut și a vorbit pentru prima oară cu șeful brigăzii. De asemena, Paraschiv a acceptat interviul deoarece Căutiș ar avea o imagine de jurnalist obiectiv.

L-am văzut pentru prima oară în viața mea. Asta o spun în Biserică, oriunde, cu mâna pe Biblie că l-am văzut pentru prima oară în viața mea și a fost prima oară când am vorbit cu el. Alții din studioul acela au avut ocazia să stea la masă cu el. Eu nu am avut ocazia asta. Faptul că domnul Paraschiv a acceptat să dea acest interviu se bazează pe o imagine pe care poate eu o am, de jurnalist obiectiv. A fost și o muncă de lămurire pe care am dus-o cu dânsul, care a avut succes. Lucrurile pe care i le-am spus eu domnului Paraschiv l-au convins că sunt un om onest și sunt un jurnalist obiectiv. Atât”, a adăugat jurnalistul.

Mai mult, Alexandru Căutiș spune că Parashiv a spus lucruri importante, interviul putând fi folosit de mulți jurnaliști, inclusiv Rareș Bogdan, una din informațiile de reliefat fiind: „cei din brigada specială au însemne pe ei și ceilalți nu aveau deși trebuiau să aibă”.

Jurnalistul transmite că după evenimentul petrecut în emisiunea Jocuri de Putere nu a mai dormit o noapte întreagă. Mai mult, susține că unul din cei din studio l-a înjurat printr-un mesaj privat.

Alexandru Căutiș trage și un semnal de alarmă referitor la societate, astfel de situații având loc pe fondul unei nervozități apărute în societatea românească și s-a ajuns la „momente de isterie în care oameni care se consideră prieteni, parteneri, colegi, ajung să se distanțeze agresiv unul față de altul din nimic”.

„Omul acesta a făcut un interviu în care a spus lucruri foarte importante care pot fi folosiți de mulți jurnaliști din țara aceasta într-un scop bun fie că sunt de o parte sau cealaltă a baricadei în acest context. 

Am ajuns la situația în care eu ca autor al interviului să fiu acuzat de oameni care nici măcar nu au avut răbdare să asculte interviul. Inclusiv cei din studio m-au acuzat fără să fi ascultat interviul. Asta este foarte grav. 

Îmi pare rău că în țara aceasta s-a ajuns la momente de isterie în care oameni care se consideră prieteni, parteneri, colegi, ajung să se distanțeze agresiv unul față de altul din nimic. Asta arată la ce nivel de nervozitate a ajuns societatea românească și asta nu este bine. Pe de altă parte, la o zi jumătate distanță, am avut neplăcerea să văd cum unii din cei care au greșit pe fondul nervozității au continuat să greșească uman față de mine mult mai mult decât au făcut-o în studioul acela. Este vorba despre un mesaj privat pe care l-am primit din partea unuia din studio care nu arată altceva decât ticăloșie.

O noapte întreagă nu am dormit. Scopul meu ca jurnalist nu este să provoc bulibășeală. Scopul meu ca jurnalist, care am făcut facultate de jurnalism nu ca mulți din studio și mulți din presa asta care nu au trecut prin așa ceva, este de a informa oamenii. Ori eu mi-am pierdut o noapte și jumătate după emisiunea aceasta în care am fost înfierat fără motiv să explic oamenilor despre acest interviu: ce am aflat cu acesta, ce conține, să îi fac atenți la anumite aspecte din acest interviu, lucru pe care aș fi putut să le fac în emisiune, cum ar fi: „fraților, uite ce a spus Paraschiv, fiți atenți că cei din brigada specială au însemne pe ei și ceilalți nu aveau deși trebuiau să aibă. Asta este o știre bombă. Ar fi putut să o folosească și Rareș Bogdan. În loc să se folosească jurnaliștii de așa ceva sunt acuzat că sunt un nemernic, că am vrut să îi spăl imaginea lui Paraschiv. Pe fondul acestor injurii, mai primesc o lovitură peste o zi jumătate, prietenească așa: un mesaj privat în care sunt din nou înjurat, dar de unul din cei din studio. Asta nu mai este din cauza nervozității din societate. Este o ticăloșie particulară de care mă simt mai mult afectat sufletește, întrebându-mă până unde pot ajunge niște oameni”, a încheiat Alexandru Căutiș pentru PSnews.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *