VIDEO Noile măsuri fiscale, explicate de patru miniștri. Ne așteaptă 5 ani de muncă pentru a ieși din deficitul excesiv

Colaj Inquam Photo

Viceprim-ministrul Tanczos Barna, ministrul Finanţelor – Alexandru Nazare, ministrul Sănătăţii – Alexandru Rogobete, ministrul Educaţiei – Daniel David şi ministrul Muncii – Florin Manole ies, joi, de la ora 16.00, în conferinţă de presă, pentru a explica public măsurile de reducere a cheltuielilor anunţate de premierul Ilie Bolojan în urmă cu o zi.

Cei 4+1 cavaleri ai Apocalipsei fiscale vor detalia ce îi așteaptă pe români în următoarea perioadă. Mai mult rele decât bune.

UPDATE 17:55

„Vor veni celelalte două pachete cu limitare de privilegii, eliminare de venituri acolo unde au fost exagerări, reduceri de buget”

Vicepremierul Tanczos Barna și ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, revin să răspundă la întrebări.

Întrebare: Privind creșterea TVA, inițial se vorbea de o evaluarea în luna octombrie. Având în vedere noile cote, se va mai face evaluare? Va mai exista o nouă creștere?

– Borna legată de octombrie este o bornă care are legătură cu raportul pe care trebuie să-l prezentăm în procedura de deficit excesiv. Acest termen a apărut înainte de recomandarea Consiliului, la începutul lunii iunie. În acea recomandare apare o ajustare de 1,7 puncte. Comisia prin recomandare practic pentru 2025 a inclus 1,7 puncte din PIB, ceea ce era imposibil de făcut dacă măsura era luată în octombrie pentru noiembrie și decembrie.

UPDATE 17:30

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a afirmat că măsurile fiscale stabilite de coaliţia de guvernare afectează mai multe segmente din zona sănătăţii. El a precizat că poate cea mai importantă măsură din acest domeniu vizează creşterea numărului de contribuabili pentru plata contribuţiei la asigurări de sănătate. Rogobete a adăugat că nu se va aplica CASS pentru patologiile grave, cum sunt bolile oncologice şi urgenţele medico-chirurgicale, şi nici pentru persoanele cu handicap.

”Măsurile fiscale stabilite şi construite de coaliţia de guvernare afectează, pe de o parte, mai multe segmente din zona sănătăţii şi aş atinge două puncte importante. Primul şi cel mai important este dat de creşterea numărului de contribuabili. Iar al doilea punct important unde se regăsesc efectele, dar şi reformele în acelaşi timp este cel privind concediile medicale. Mai important decât atât cred că reformele de bază din sistemul de sănătate, unele dintre acestea au fost deja pornite şi le-aţi văzut public, altele urmează şi aici mă refer la creşterea capacităţii de răspuns pentru ambulatoriile de specialitate, la creşterea numărului de paturi de zi, la accelerarea programelor de screening populaţional pentru a reduce numărul de pacienţi care ajung la spital într-o formă de boală mult mai agravată şi pentru care, din păcate, de multe ori nu se mai poate face nimic”, a declarat Alexandru Rogobete, joi, într-o conferinţă de presă.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că se menţine calitatea de asigurat fără plata contribuţiei pentru bolnavii oncologici.
”Eu, ca ministru al Sănătăţii, am obligaţia să protejez pe cât se poate de mult pacienţii cu boli grave, pacienţii cu boli cronice şi sigur pacienţii în general, motiv pentru care, în ceea ce priveşte baza sau metoda de lărgire a numărului de contribuabili la contribuţia de asigurări de sănătate pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxă CASS. De asemenea se menţine calitatea de asigurat fără plata contribuţiei pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari ai programelor de sănătate până la vindecarea respectivei afecţiuni. De asemenea, bolnavii neasiguraţi, dar care beneficiază de alt tip de programe naţionale de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în cadrul acelui program de sănătate. Şi aici vă dau exemplu diabet sau cardiologie, de exemplu, sau alte programe”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Rogobete a adăugat că persoanele coasigurate, respectiv soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, vor dobândi calitatea de asigurat în condiţiile în care persoana care le coasigură trebuie să achite contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru şase luni calculată la salariul de bază minim brut garantat în plată şi astfel se acordă calitatea de asigurat pentru 12 luni.

De asemenea, el s-a referit şi la subiectul concediilor medicale.

”Un alt subiect discutat intens în ultima perioadă în spaţiul public a fost cel al concediilor medicale şi aici fac o menţiune importantă nu se va aplica CASS pentru patologiile grave şi care creează de multe ori adevărate drame şi anume bolile oncologice sau alte boli grave, urgenţele medico-chirurgicale, excesele cardiace şi aşa mai departe. Se va aplica CASS ca până acum doar pentru codul de boală 01. Noutatea pentru codul de boală 01 pentru că aţi văzut cu toţii excesele care au apărut în acest segment, în acest domeniu, sunt reaşezarea procentelor de indemnizaţie, în sensul că pentru o perioadă de până la şapte zile se va aplica un procent de 55%, pentru o perioadă cuprinsă între 8 şi 14 zile, se va aplica un procent de 65%, iar pentru o perioadă de peste 15 zile, un procent de 75%”, a explicat Alexandru Rogobete.
El a mai declarat că au fost identificate sute de concedii fictive.
”Această modificare şi această reglementare importantă din punctul nostru de vedere pentru codul de boală 01, aşa numită boală obişnuită, acolo unde am identificat sute de concedii care din punctul nostru de vedere par în momentul de faţă a fi fictive. (…) Vom economisi pentru nevoia reală din sistemul de sănătate peste jumătate de miliard de lei. Fac în continuare o precizare importantă. Toate programele naţionale de screening, atât pentru cancer, cât şi pentru alte boli sau afecţiuni importante, cele cardiologice neurologice, screeningul neonatal pentru diabet zahărat, vor fi asigurate, indiferent dacă persoana este sau nu asigurată”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Muncii, Florin Manole, a declarat că veniturile salariale rămân la nivelul lui decembrie 2024 până la sfârşitul anului următor, 2026 şi se reduce majorarea salariilor de bază de la maxim 50%, la maxim 35%, pentru cei care lucrează cu fonduri europene. În plus, indemnizaţia de hrană are un plafon de până la şase se acordă până la şase mii de lei, lunar şi are un cuantum de 347 de lei.

Ministrul Muncii a declarat în conferinţa de presă că modificările din actul normativ care au legătură foarte directă cu Ministerul muncii sunt, în principal, pe două categorii.
”Pe de-o parte, referitoare la salarizare, şi aici ideile principale sunt unul, acela că veniturile salariale rămân la nivelul lui decembrie 2024 până la sfârşitul anului următor, 2026. O altă temă importantă este aceea că se reduce majorarea salariilor de bază, de la maxim 50%, la maxim 35%, atunci când este vorba despre cei care lucrează în proiectele finanţate din fonduri europene, deci este o scădere de 15% aici şi este adăugat şi un criteriu pe care l-am putea considera ca fiind un criteriu de performanţă, acela că această majorare se va acorda doar pe perioada contractată în proiect şi nu pentru prelungirea perioadei de implementare a unui proiect, astfel încât să încercăm şi să avem termenele respectate”, a spus Florin Manole.
El a menţionat că indemnizaţia de hrană are un plafon de până la şase se acordă până la şase mii de lei lunari şi are un cuantum de 347 de lei.
”Rămâne şi se prelungeşte până la sfârşitul anului viitor suspendarea ocupării posturilor prin concurs pentru a nu creşte numărul de angajaţi din sistemul bugetar şi deci şi cheltuiala aferentă”, a mai spus ministrul.
Florin Manole a mai afirmat că nu se vor actualiza evident cu rata inflaţiei de exemplu pensiile speciale de serviciu niciuna dintre ele la fel cum nu se va actualiza cu rata inflaţiei până la sfârşitul anului 2026 nici valoarea punctului de referinţă.
”A doua temă principală este referitoare la CASS pentru pensiile de mai mari de 3.000 de lei. Aici explicaţia pe scurt are în vedere faptul că 2.911.000 de pensionari nu vor avea de plătit niciun leu în plus cu ocazia acestei modificări legislative şi poate explicat un pic foarte pe scurt un pensionar care o să aibă care are o pensie de 3.100 de lei o să aibă o sarcină în plus de 10 lei şi la o altă extremă un pensionar care are o pensie în plată de 15.000 de lei va avea 1.200 de lei de plătit la CASS adică e foarte important de spus că aceşti 3.000 de lei sub 3.000 de lei pentru ei nu se aplică acest CASS”, a subliniat Manole.
Ministrul s-a referit şi la voucherele de vacanţă.
”Se vor acorda, spre deosebire de până acum, când se acordă pentru cei care câştigă sub 8.000 de lei net începând de la intrarea în vigoare a actului normativ se va acorda acest beneficiu pentru cei care câştigă mai puţin de 6.000 de lei net deci este o diferenţă în acest prag de 2.000”, a arătat ministrul.

UPDATE 17:05

Daniel David: În Educație și Cercetare nu avem de disponibilizat oameni și nu modificăm salarii

‘În Educație și Cercetare nu avem de disponibilizat oameni și nu modificăm salarii’, a spus ministrul.

Daniel David a afirmat că măsurile economice vor fi implementate pentru că ‘țara se află într-o situație de criză’.

‘Vom implementa aceste măsuri pentru că țara se află într-o situație de criză’, a mai arătat acesta.

David a adăugat că în luarea măsurilor vor fi respectate principiul raționalității și principiul decenței. Ministrul a apreciat că acest moment este un ‘punct zero’ în sistem.

‘Dacă normalizăm aceste anomalii, putem să dezvoltăm sistemul’, a punctat ministrul.

Ministrul Educației: Vom avea trei tipuri de burse. Criteriile după care vor fi acordate

UPDATE 16:45

Care sunt anomaliile din educație, în viziunea ministrului Educației, Daniel David

Ministrul Educației Daniel David a identificat mai multe „anomalii” majore în sistemul educațional românesc, printre care creșterea numărului de norme didactice în condițiile în care numărul elevilor a scăzut.

„În ultimii ani, deși numărul de copii din zona preuniversitară a scăzut, numărul de norme didactice a crescut”, a explicat David.

Ministrul a descris situația actuală drept un „moment zero” pentru educație și cercetare.
Principalele anomalii identificate:

David a explicat că fragmentarea claselor prin stabilirea unor limite stricte pentru numărul minim și maxim de elevi per clasă a dus la creșterea artificială a numărului de norme. De asemenea, s-au fragmentat și școlile prin modificarea criteriilor pentru acordarea personalității juridice.

O altă problemă majoră este explozia degrevărilor de normă – reducerea orelor de interacțiune directă cu elevii, menținând însă salariul integral. „Degrevările din norma didactică au fost însoțite de plata cu ora”, a precizat ministrul.

Cel mai surprinzător aspect este că plata cu ora are o valoare mai mare decât ora din timpul normal de lucru pentru care profesorii sunt deja plătiți, „ceea ce nu este o situație tocmai ușor de explicat”, a admis Daniel David.

Ministrul a recunoscut că în ultimii ani sistemul a beneficiat de „o infuzie financiară foarte mare”, dar banii nu au fost direcționați către aspectele pozitive, ci „spre tot sistemul”, amplificând astfel anomaliile existente.

Daniel David și-a asumat implementarea măsurilor fiscal-bugetare din programul de guvernare, dar a anunțat că va respecta „principiul raționalității” și „principiul decenței” în reformele din educație.

UPDATE 16:30

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a explicat de ce a ajuns România în această situație de criză.

„Încep cu evoluția cheltuielilor, în 2021 era de 459 miliarde, iar astăzi 831 miliarde. O creștere de 43% a cheltuielilor. Deficitul în 2021 era 79 miliarde (6,7% din PIB), acum e de 176 miliarde. Datoria publică în 2021 era de 576 miliarde, astăzi prognozăm că va depăși 1100 miliarde sau 58% din PIB. Toate aceste creșteri nu au putut fi susținute de creșterea veniturilor”, a spus el.

Nazare a adăugat că suntem de 5 ani în deficit excesiv și trebuie să muncim în următorii 5 ani ca să ieșim.

„Nu putem avea ambiții de a negocia lucruri la Bruxelles cât avem această ștampilă de deficit”, a spus el. „Prin acest pachet fiscal, evităm trei riscuri extrem de importante. Primul risc este acest risc de suspendare a fondurilor europene, a fondurilor de coeziune și din PNRR, dată fiind procedura lansată de Comisie pentru că nu am luat acțiuni corective din ianuarie. Pașii următori, dacă nu am fi adoptat acest pachet, ar fi fost ca procedura să meargă mai departe. Ar însemna penalizări pe fonduri europene. Salvăm aceste fonduri europene care sunt suspendate transmițând un pachet fiscal care să aibă anvergura pe care Comisia o cere”, a spus Nazare.

„Al doilea lucru :păstrăm calificativul de investiții”, a spus el, adăugând că ultima dată când a fost retrogradată România, „a atras foarte multe consecințe: o devalorizare mare care afectează toată populația, nu doar capacitatea statului de a se împrumuta.”

„În al treilea rând, strategic, deschidem drumul negocierii împrumuturilor din PNRR. Simplul fapt că azi am publicat pachetul a influențat licitațiile care erau în curs. Dacă am fi pierdut calificativul de investiții, ne-am fi diminuat libertatea de decizie economică și capacitatea de a ne împrumuta pe piețe”, a mai precizat Nazare.

Nazare: Pachetul de măsuri fiscale a fost negociat cu Comisia Europeană

„Prin acest pachet fiscal, evităm trei riscuri extrem de importante. Primul risc este acest risc de suspendare a fondurilor europene, a fondurilor de coeziune și din PNRR, dată fiind procedura lansată de Comisie pentru că nu am luat acțiuni corective din ianuarie. Pașii următori, dacă nu am fi adoptat acest pachet, ar fi fost ca procedura să meargă mai departe. Ar însemna penalizări pe fonduri europene. Salvăm aceste fonduri europene care sunt suspendate transmițând un pachet fiscal care să aibă anvergura pe care Comisia o cere”, a declarat ministrul Finanțelor.

„Al doilea lucru: păstrăm calificativul de investiții”, a spus el, adăugând că ultima dată când a fost retrogradată România, „a atras foarte multe consecințe: o devalorizare mare care afectează toată populația, nu doar capacitatea statului de a se împrumuta.”

„În al treilea rând, strategic, deschidem drumul negocierii împrumuturilor din PNRR. Simplul fapt că azi am publicat pachetul a influențat licitațiile care erau în curs. Dacă am fi pierdut calificativul de investiții, ne-am fi diminuat libertatea de decizie economică și capacitatea de a ne împrumuta pe piețe”, a spus Nazare. Ministrul a spus că pachetul fiscal are un impact pe venituri de circa 9,5 miliarde în 2025, iar pe cheltuieli – de 1,2 miliarde. Impactul pe 2026 este de 35 miliarde pe venituri și 57 miliarde pe cheltuieli. 18 miliarde sunt legate de înghețarea salariilor și pensiilor.

„Acest pachet a fost negociat cu CE, avem semnale pozitive că în cazul adoptării înainte de Consiliul Ecofin, evaluarea Comisiei va fi bună. Intrăm pe un nou drum, în care lucrăm la fundație, să fie solidă, pentru a construi o economie orientată spre investiții, predictibilă”, a spus ministrul. „Am introdus două chestiuni care țin de responsabilitate fiscală: Premierul va prezenta un raport asupra stării economiei în Parlament, la fel va face ministrul de Finanțe. Nu mai trebuie să propunem bugete în Parlament fără analiza situației economice”, a mai spus Nazare.

Ministrul Finanțelor: România nu va schimba cota unică, trebuie să ne comparăm cu țările din regiune, nu cu Vestul

UPDATE 16:12

Vicepremierul Tanczos Barna a precizat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că pachetul de măsuri fiscale care cuprinde printre altele creșterea TVA la 21% a fost agreat în coaliție în urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene și ai agențiilor de rating care au precizat că primele variante de măsuri nu sunt suficiente.

Tanczos Barna a precizat că România trebuie să ia măsuri urgente pentru reducerea deficitului și a datoriei publice:

“Primul lucru care trebuie adresat și vulnerabilitatea corectată este deficitele gemene. Această situație creată în ultimii 10-12 ani, o apăsare foarte mare pe tot ce înseamnă stabilitate, tot ce înseamnă predictibilitate în România.

Creșterea accelerată a datoriei publice și deficitul bugetar sunt acele elemente care rebuie corectate în vitorul apropiat. Primele șase luni ale anului au fost marcate de provocări majore, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Știm foarte bine că în cursul lunii aprilie a început acea dispută între SUA și UE pe taxe vamale, am avut situația scăderii economice și a PIB în principalele țări ale UE. Aceste lucruri au afectat și economia României.

Deficitul bugetar este nesustenabil fără măsurile de corecție. Acest deficit de 9,3% cuc are am încheiat anul trecut este o problemă semnificativă și timpul este foarte scurt. Suntem presați de timp pentru că am avut o perioadă cu foarte multe alegeri, am avut o perioadă în care România și-a asumat prin mai multe documente aceste corecții fiscal-bugetare. Atât UE, cât și agențiile de rating cu care am vorbit zilele trecute au spus că primele variante prezentate de România nu sunt suficiente, motiv pentru care am elaborat acest pachet”.


Ilie Bolojan a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, pachetele de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului, el precizând că miniştrii din cabinet vor veni, apoi, în faţa opiniei publice, să explice fiecare măsură în parte.

Premierul afirma că primul pachet de măsuri va fi adoptat prin asumarea răspunderii până săptămâna viitoare şi că vor reaşeza TVA la 2 cote – cota de 11% şi cota de 21%, cota redusă urmând a rămâne la la medicamente, apa, lemne de foc, energie termică.

Premierul a mai anunţat creşterea accizelor cu 10%, la combustibili, ţigări şi alcool.

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, joi, după întâlnirea cu sindicatele, că vineri are loc Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

El anunţa că propunerile reprezentanţilor sindicali vor fi analizate, iar în măsura în care va fi posibil, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale.

El a precizat că România are nevoie de măsuri structurale pentru a creşte credibilitatea pe pieţele financiare şi în rândul investitorilor şi de ”soluţii care să corecteze nedreptăţile şi dezechilibrele, pentru a reconstrui încrederea cetăţenilor”.

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: